Banken willen na executieverkoop niet ook nog vervangend huis regelen

De banken zouden met gemeenten en woningcorporaties nieuwe woonruimte voor de gedupeerden moeten zoeken, vindt Eigen Huis. ANP / Lex van Lieshout

Het zoeken van vervangende woonruimte voor gezinnen waarvan het huis gedwongen wordt geveild, is geen taak van banken. Dat laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag weten. De banken reageren hiermee op een pleidooi van Vereniging Eigen Huis om de zorgplicht van banken te vergroten.

Het aantal gedwongen verkopen is het afgelopen jaar flink toegenomen. Omdat het banken zijn die de veilingprocedure in gang zetten, zouden zij ook een bijzondere verantwoordelijkheid hebben, schreef Eigen Huis eerder vandaag. De banken zouden met gemeenten en woningcorporaties nieuwe woonruimte voor de gedupeerden moeten zoeken.

De banken vinden dat hun zorgplicht zich richt op voorlichting over het voorkomen van betalingsachterstanden en de zorgvuldige begeleiding als het toch tot een achterstand komt. De NVB voegt daaraan toe dat banken “er alles aan doen om gedwongen verkoop van huizen te voorkomen”.

“Gedwongen verkoop is een uiterst middel en gebeurt alleen na een lang en zorgvuldig proces”, schrijft de vereniging op haar website. Banken gaan ‘zo vroeg mogelijk in gesprek met de klant’ en geven huiseigenaren bovendien naar eigen zeggen voldoende tijd om het huis vrijwillig te verkopen.