Anthony Weiner laat zich verleiden tot tirade in bakkerij New York

Still via YouTube

Anthony Weiner schuwt controverse niet, dat weten we inmiddels. De omstreden kandidaat voor het burgemeesterschap in New York raakte verwikkeld in een seksschandaal en heeft enkele ongelukkige media-optredens op zijn naam. Nu is op video vastgelegd hoe hij tekeergaat tegen een klant in een bakkerij, nadat deze man hem even daarvoor heeft uitgescholden.

Weiner was op bezoek in de joodse buurt Borough Park. Gewoon een routinebezoekje in het kader van de campagne: een praatje maken, wat bestellen, even zijn gezicht laten zien, veel pers erbij. Zo ook blogger Jacob Kornbluh. Hij zette een video van twee minuten online waarin Weiner schreeuwend in discussie met de klant te zien is.

“Takes one to know one, jackass”, zegt Weiner in het begin van de video, nog met een mond vol koek. De klant, Saul Kessler, had hem kort daarvoor een ‘scumbag’, een klootzak, genoemd, zei Kornbluh op Twitter:

Twitter avatar jacobkornbluh Jacob Kornbluh @ChristRobbins the voter called him scumbag.

“You are not my God!”

En vervolgens gaat het verder:

W: “What’s that? What’s that? You wait until I walk out to say anything, that’s courage, that’s courage!”

K: “You have the nerve to walk around in public…”

W: “You’re a perfect person? You’re my judge? What rabbi taught you that you’re my judge?”

K: “I’m not running for office, I’m not out there in the public. Think about your wife. How could you take the person you’re closest to and trusts you and betray her?”

W: “You don’t get to judge me because you have shown no signs of being superior to me and you are not my God!”

Kessler lijkt duidelijk te verwijzen naar het seksschandaal rond Weiner. In 2011 stapte hij op als Congreslid nadat hij per ongeluk voor iedereen zichtbaar een seksueel getinte foto van zichzelf naar een vrouw uit Seattle had gestuurd. Weiner beweerde dat zijn account was gehackt. Hij moest later toegeven dat hij had gelogen, toen er steeds meer foto’s opdoken.

Het schandaal kreeg in juli van dit jaar een vervolg toen er nieuwe chats met een andere vrouw naar buiten kwamen.

Kort na het verschijnen van de twee minuten durende video doken de Amerikaanse media erop: ‘Weiner explodes‘, ‘absurd shouting match‘, ‘meltdown‘.

Maar het zat toch iets anders…

Maar later werd meer duidelijk over hoe de woordenwisseling precies begon. Het campagneteam van Weiner zette een langere video online. Rond 3.56 is na “scumbag” te horen hoe Kessler daaraan toevoegt “married to an Arab”. Weiners vrouw, Huma Abedin, is geboren in de Verenigde Staten, maar ze heeft haar jeugd doorgebracht in Saudi-Arabië. Haar moeder is Pakistaans, haar vader Indiaas.

Untitled from Anthony Weiner on Vimeo.

Weiner reageerde dus niet alleen op ‘klootzak’, maar op een racistische opmerking. En dat verandert de zaak toch iets, schrijven enkele Amerikaanse media. Zo laat The Washington Post het op treffende wijze in een artikelkop terugkomen: Anthony Weiner hits rock bottom…or does he?

Of populaire website Gawker, die er een nieuw stukje aan wijdde, want de langere video “verandert de context sterk”.

Weiner verdedigde zichzelf later op Twitter:

Twitter avatar RossBarkan Ross Barkan . @anthonyweiner absolutely melts down at voter in Boro Park. Story coming…
Twitter avatar anthonyweiner Anthony Weiner .@RossBarkan if by melt down you mean stood up to a heckler. Yep. Did that. That’s what Mayors have to do sometimes.

Ook tijdens een gefilmd bezoek later op de dag kwam hij nog terug op het incident. Hij noemde zijn reactie “gepast”, omdat de man “verachtelijke en racistische dingen” had gezegd over zijn vrouw.

Weggezakt in peilingen

Maar goed, de vraag blijft: moet je überhaupt als burgemeesterskandidaat zo verhit in discussie gaan met een stemmer, laat staan hem daarbij uitmaken voor ‘jackass’? “Hij werd uitgedaagd, maar dan nog”, schrijft de LA Times.

Ook het fragment hieronder, waarin hij een denigrerend interview geeft aan een Britse verslaggeefster, werd recentelijk fel bekritiseerd.

http://youtu.be/ycnj38bWuIA

Het zal zijn inmiddels flink aangetaste imago waarschijnlijk niet helpen. De afgelopen maanden is democraat Weiner al van koploper in de peilingen naar een vierde plek gezakt, ver achter de concurrentie. De voorverkiezingen voor het burgemeesterschap zijn op 10 september.

    • Frank Huiskamp