Amerikaan geeft weer geld uit

Autofabrikanten melden flinke stijging van de verkoopcijfers

Werkgelegenheid is in de meeste regio’s gelijk gebleven of iets verbeterd

Amerikanen kopen weer nieuwe auto’s. De theaters aan Broadway zitten voller. De eerder ingezette stijging van het aantal verkochten huizen zet door. Veel meubelwinkels doen goede zaken.

De Amerikaanse economie is in de afgelopen twee maanden in een „bescheiden tot gematigd” tempo gegroeid en zet daarmee de ontwikkeling uit de eerste helft van het jaar voort. Dat concludeert de Federal Reserve in het gisteren gepubliceerde Beige Book. Dit rapport, dat acht keer per jaar verschijnt, bestaat uit een verzameling losse observaties van de twaalf regionale centrale banken die samen de Fed vormen. Bij elkaar moeten zij een indruk geven van de economische stand van het land.

Het Beige Book van gisteren staat extra in de belangstelling. De financiële wereld kijkt uit naar de vergadering van de Fed op 17 en 18 september. Die besluit misschien dan al om het stimuleringsprogramma waarmee maandelijks 85 miljard dollar in de economie gepompt wordt, te gaan afbouwen. Dat besluit wordt gebaseerd op de economische ontwikkelingen. Het Beige Book is een van de indicatoren; een andere belangrijke maatstaf vormen de werkloosheidscijfers over augustus, die morgen verschijnen.

De autoverkoop is in augustus onverwacht sterk gestegen met 17 procent, de hoogste groei in bijna zes jaar. Toyota verkocht zelfs 23 procent meer auto’s dan een jaar geleden. Ook Ford, Nissan, Chrysler en General Motors kenden dubbele cijfers. De groei zit niet alleen in personenauto’s, maar ook in vrachtwagens. Dat duidt erop dat bedrijven meer vertrouwen hebben in de economie en verouderde wagens vervangen. De werkgelegenheid is in de meeste regio’s „gelijk gebleven of iets verbeterd”, aldus het Beige Book. Morgen komen daar concretere cijfers over.

    • Hanneke Chin-A-Fo