Als Sneijder de bal afpakt, staat Van Gaal te juichen

Teruggekeerde spelverdeler moet tegen Estland laten zien dat hij fit genoeg is om verdedigende taken uit te voeren

Een ‘nummer tien’ is „in de KNVB-visie” een aanvallende middenvelder, zei Louis van Gaal gisteren. „En dus geen tweede spits.” Dit betekent dat de spelmaker van Oranje ook verdedigend werk moet leveren.

Dus als Wesley Sneijder – die in vier dagen van niet fit genoeg voor de selectie is opgeklommen tot beoogd basisspeler in Oranje – morgenavond zijn eerste bal afpakt van een tegenstander in de wedstrijd tegen Estland, gaan we een bondscoach zien „die gaat júichen langs de lijn”. Met beide armen omhoog, vuisten gebald, deed Van Gaal voor hoe dat eruit zal zien.

Sneijder is terug, en dat maakte gisteren heel wat los in hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Tien verslaggevers rond zijn tafeltje bij de interviewsessie.

De ideale aanvoerder was hij bij het aantreden van Van Gaal ruim een jaar geleden. Tot deze zomer. Toen werd Sneijder aanvoerder-af, zelfs even international-af. Niet fit, niet in vorm. „Ik heb er een tijd met de pet naar gegooid”, zei Sneijder in een interview met voormalig VI-hoofdredacteur Johan Derksen. Hij doelde op de periode dat hij bij Inter een reserverol kreeg en niet kon opbrengen wat er van een topsporter gevraagd wordt om fit te blijven.

Met de naweeën van die periode heeft hij nog tot na zijn overgang naar het Turkse Galatasaray in januari dit jaar te maken gehad. Van Gaal heeft hem afgelopen zomer hard geconfronteerd met zijn gebrek aan scherpte door spits Robin van Persie aan te wijzen als nieuwe aanvoerder.

Sneijder sprak tegen de NOS over „een enorm goed gesprek” dat hij na aankomst in Huis ter Duin heeft gehad met Van Gaal. De publieke terechtwijzing door de bondscoach vorige maand, nadat Sneijder in De Telegraaf een flard van zijn teleurstelling had laten blijken over de manier waarop hij te horen had gekregen dat hij niet bij de selectie zat voor de oefenwedstrijd tegen Portugal? Dat is het het verleden, oordeelde Sneijder. „Niet relevant. We kijken vooruit.”

Sneijder was dus vorige week nog een speler die, in zijn streven om in vorm te raken, beter bij zijn club kon blijven en niet geholpen is bij een uitnodiging voor Oranje. Maar na het geblesseerd afhaken van Georginio Wijnaldum afgelopen maandag en de hamstringblessure dinsdag voor Rafael van der Vaart, is Sneijder in no time verworden tot de meest waarschijnlijke speler die morgen tegen Estland op de nummer tien positie speelt.

Van Gaal kon het wel uitleggen. „Fitheid is geen item als ik geen andere spelers kan kiezen.” Dus dan kan Sneijder best. De bondscoach kampt met een blessuregolf en anderszins niet fitte spelers en daarom riep hij maar 21 mannen op in plaats van de gebruikelijke 23. En als het oproepen van Sneijder dan niet strookt met eerdere uitspraken over diens terugkeertraject, dan is dat maar zo. „Anders kan ik er maar zestien oproepen.”

Van Gaal zei dat het spelsysteem nu is aangepast op Sneijder óf Van der Vaart, dus één aanvallende middenvelder. Op het WK in Brazillië, waar Nederland zich volgende week dinsdag in de wedstrijd tegen Andorra voor kan plaatsen, kan dat weer (terug) veranderen naar de ‘punt naar achteren’, ofwel: één verdedigende middenvelder en twee aanvallende middenvelders op de flanken.

Van Gaals oude soldaat Sneijder, 29 jaar pas, bezit „specifieke eigenschappen” die tegen Estland en Andorra, met kleine ruimtes op het veld, volgens de bondscoach uitverkiezing toch voor de hand liggend maakt. Zeker gezien de blessures die het pad effenden voor Sneijder. Van Gaal: „Als dat niet meer logisch is”, dan weet hij het ook niet meer.

    • Bart Hinke