Via Varkenoord naar centrale plek in Oranje

Samen zaten ze in de jeugd van Feyenoord. Waar De Vrij bleef, vertrok Bruma naar Engeland. Nu zijn ze elkaars concurrenten voor een plaats in Oranje. Wie te kiezen?

Als ventje van vijftien speelde Jeffrey Bruma zijn wedstrijden in de B1 van Feyenoord. De verdediger blonk wekelijks uit, en dat hadden ook de scouts van internationale clubs in de gaten. Na dat seizoen, in de zomer van 2007, vertrok Bruma naar Chelsea. Feyenoord verloor een van zijn grootste verdedigende talenten.

Maar niet getreurd: één elftal lager speelde een zekere Stefan de Vrij, ook rechts centraal in de verdediging. De Vrij, drie maanden jonger dan Bruma, had zich op zijn vijftiende fysiek nog niet zo sterk ontwikkeld en hem lieten de scouts links liggen. Uiteindelijk bleef De Vrij bij Feyenoord, waar hij een basisplaats veroverde, aanvoerder werd en Oranje haalde.

In de tussentijd kwam Bruma, zoals veel op jonge leeftijd naar Engeland verhuisde talenten, niet aan de bak bij Chelsea. Hij werd verhuurd, eerst aan Leicester City en daarna aan Hamburger SV. Deze zomer belandde hij bij PSV, waar hij eindelijk een vaste basisspeler is. En hij speelt goed. Bondscoach Louis van Gaal riep hem vorige week op voor Oranje, voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland en Andorra.

Zo zijn Bruma en De Vrij, die elkaar nog kennen van Feyenoords jeugdcomplex Varkenoord, elkaars concurrenten in Oranje geworden. Naar verwachting zullen zij met elkaar strijden om een basisplaats op het WK, volgend jaar in Brazilië.

Op verzoek van deze krant heeft Foppe de Haan, oud-trainer van sc Heerenveen en Jong Oranje, beide rechtsbenige centrumverdedigers afgelopen weekend met elkaar vergeleken. De Haan oordeelt dat de twee 21-jarigen elkaar weinig ontlopen.

De Haan: „Bruma is op de eerste meters sneller dan De Vrij. En ik vind hem wat zorgvuldiger aan de bal. De Vrij is wat druistiger. Soms vind ik Bruma iets té rustig, dan voetbalt hij te veel vanuit stand. Hij heeft iets wat ik bij wel meer jonge spelers zie: die zijn vaak zo bedachtzaam.” Dat, zegt De Haan, is juist het voordeel aan De Vrij boven Bruma: de Feyenoorder heeft wel een grote drive, is fanatiek. „En hij kan beter koppen.”

Op 21-jarige leeftijd heeft De Vrij meer ervaring, maar Bruma heeft bij een Engelse topclub gezeten. Welke route is achteraf beter geweest?

René Meulensteen, tot deze zomer assistent-trainer bij Manchester United, denkt dat Bruma in het voordeel is. „Hij heeft getraind op een hoger niveau, met betere spelers. Alles gaat in Engeland twee, drie keer sneller dan in Nederland. Daar moet een jong talent in mee. De Vrij is de Nederlandse competitie gewend, waar alles een tempootje rustiger gaat.”

Bij Chelsea stond Bruma op de training tegenover de Ivoriaanse topspits Didier Drogba. De suggestie dat in Engeland rustiger getraind wordt, wijst Meulensteen van de hand. „Bij Manchester United is de intensiteit van de trainingen heel hoog. Dat zie je aan Alexander Büttner, die vorig jaar van Vitesse kwam. Hij had in het begin moeite aan te haken bij het niveau.” Bovendien, zegt Meulensteen, is er in Engeland een veel grotere strijd om de basisplaatsen. „Elke speler wil zichzelf op de training bewijzen.”

Zelf zegt Bruma deze week op trainingskamp in Noordwijk dat „iedereen zijn eigen route” heeft. „Je kunt niet zeggen dat de ene route beter is dan de andere. Ik ben mentaal gehard in het buitenland. Maar Stefan bleef bij Feyenoord en heeft het ook goed gedaan.” Twee jaar geleden, toen hij net bij HSV aan de slag zou gaan, verkondigde Bruma in maandblad Elf dat hij „nooit zo ver was geweest” als hij bij Feyenoord zou zijn gebleven.

De Haan kan zich voorstellen dat de Engelse clubs al vroeg belangstelling kregen voor Bruma. „Die imposante fysiek had hij al jong. De Vrij is iets meer een laatbloeier. Hij moet het van zijn instelling hebben. Bruma heeft van nature meer talent.”

Wie van de twee Van Gaal moet opstellen, hangt volgens De Haan af van wie eromheen staan. „Als Janmaat op rechts staat en Martins Indi links centraal, zou ik met De Vrij spelen. Zij zijn op elkaar ingespeeld. Verder ontlopen De Vrij en Bruma elkaar niet veel. Bruma voetbalt iets makkelijker naar voren. Maar als rechtsback Janmaat veel mee opkomt, heb je misschien juist weer iemand nodig die wat meer achterin blijft.”

Andere kandidaten dan Bruma en De Vrij ziet De Haan niet. „Ik zou voorafgaand aan het WK niet meer veel wisselen. En spelers als Vlaar en Heitinga zijn het aan het verliezen van de jongere generatie. Die jonge jongens kunnen net een beetje beter voetballen. En ze hebben hun carrière nog voor zich.”