Toen ik zzp’er was, verdiende ik meer

Veerle Snijders (34) is coördinator marketing en communicatie bij de Amsterdamse arthousebioscoop Rialto Ze woont samen met haar vriend in een huurhuis In januari verwachten ze hun eerste kind

‘Ik ben jarenlang freelancer geweest in de communicatie, dit is mijn eerste vaste baan. Ik werk hier nu driekwart jaar. Als zzp’er verdiende ik meer – ik hoefde mijn saldo niet in de gaten te houden. Nu gaat mijn geld iedere maand op. Ik kan wel een beetje sparen; vergeleken met vroeger houd ik alleen een stuk minder over. Maar ik werd op een gegeven moment heel onrustig van de onzekerheid die je als freelancer hebt. Soms vielen er opeens opdrachten weg. Van het idee dat ik dan steeds weer iets nieuws moest zoeken raakte ik in de stress.

„Een andere reden waarom ik in vaste dienst wilde, was dat je als freelancer nooit echt ergens bij hoort. Ik was altijd de laatste die het hoorde als de koers werd omgegooid; ik werd niet gevraagd om mee te denken, was voornamelijk aan het produceren. Zelfs al zat ik op een kantoor met andere zzp’ers, het voelde niet als samenwerken. Ik miste dat: het met zijn allen iets doen, en de diepgang van meedenken over de toekomst van het bedrijf.

„Mijn baan bevalt me heel goed. Het is een leuk bedrijf met superfijne collega’s. En ik word er blij van om ergens te werken waar ik achter sta. Onze films vind ik heel erg goed, die moeten gewoon echt vertoond worden! Het is zo leuk om daaraan te kunnen bijdragen.

„Ik wist natuurlijk dat als ik een baan in de culturele sector zou aannemen, ik geen enorm salaris zou krijgen. Dat is een afweging die je maakt, en het is het voor mij heel erg waard geweest. Ik heb gelukkig vrij lage vaste lasten, dus ik kan me dit salaris veroorloven.”