Stichting krijgt meerderheid KPN in handen

Het KPN Hoofdkantoor in Den Haag. De centrale ondernemingsraad zou een overname van het bedrijf willen tegenhouden.
Het KPN Hoofdkantoor in Den Haag. De centrale ondernemingsraad zou een overname van het bedrijf willen tegenhouden. Foto ANP / Phil Nijhuis

De Stichting Preferente Aandelen KPN heeft de meerderheid van het stemrecht bij het telecombedrijf verkregen. Dat bleek vandaag uit een melding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De stichting heeft nu 50,07 procent van de stemmen en kan daardoor bij aandeelhoudersvergaderingen tegen plannen stemmen die volgens haar een bedreiging vormen voor KPN.

De stichting onder leiding van oud-voorzitter van VNO-NCW Jacques Schraven maakte vorige week al bekend dat het een belang van 49,9 procent in het telefoonbedrijf had genomen. Het in 1994 opgerichte orgaan probeert op die manier een beschermingswal rond het bedrijf op te werpen en de overname van het Mexicaanse América Móvil zo voorlopig te blokkeren.

De stichting heeft 4.258.098.272,00 preferente aandelen in bezit en een call-optie op 12.156.391 aandelen.

Schraven zei vrijdag dat hij een behoorlijk bod van de Mexicanen verwacht, voordat hij de verdedigingsstructuur weer afbouwt. De stichting is het niet eens met de manier waarop het bedrijf van miljardair Carlos Slim KPN probeert over te nemen. De Mexicaanse telefoongigant houdt zich volgens het orgaan niet aan de Nederlandse regels voor een bedrijfsovername.

Doordat de stichting haar meerderheid heeft verkregen via preferente aandelen - waar een groter stemrecht bij kan horen - is het belang van Slim in KPN verwaterd. De stichting betaalde 255 miljoen euro voor het pakket aandelen, dat is gefinancierd via een lening bij een consortium van Nederlandse banken.