Spierbundel op herhaling tegen goedkope aliens

De makers van Riddick gaan ervan uit dat mensen weten wie Richard B. Riddick is, waarom hij van die rare glimogen heeft en waarom hij op een verre planeet is achtergelaten. Maar daarvoor moet je toch echt de twee eerdere films, het overtuigende Pitch Black (2000) en het bespottelijke The Chronicles of Riddick (2004), hebben gezien en die ook nog eens paraat hebben.

Misschien hebben de makers gelijk en doet het verhaal er eigenlijk niet zo heel veel toe. Riddick is tenslotte een eenvoudige B-film waarin het draait om Vin Diesel en zijn spierbundels. Er is dezelfde premisse als in de eerdere films: Riddick moet overleven in een volstrekt vijandige omgeving, waar hij gelukkig erg goed in is. Eerst zijn het allerlei enge monsters die het op hem hebben voorzien, later moet hij het opnemen tegen gure huurlingen die op hem jagen omdat er een flinke beloning op zijn hoofd staat. In beide gevallen geldt dat Diesel er alleen voorstaat en zijn tegenstanders te slim af moet zijn. Maar goed dat hij een primitief roofdier is met dodelijke instincten.

Net als Mel Gibson in Mad Max 2 heeft Diesel een hond als trouwe metgezel; sowieso doet Riddick qua uiterlijk en persoonlijkheid aan Mad Max denken. Net als bij die serie kennen Riddick-films een relatief bescheiden budget. Dat zie je vooral af aan de trucages: de griezelige buitenaardse gedrochten bewegen bijvoorbeeld nogal stroef en ogen generiek.

André Waardenburg