Senaatscommissie VS stemt in met aanval op Syrië

Leden van de Senaatscommissie vandaag in Washington.
Leden van de Senaatscommissie vandaag in Washington. Foto AP / Susan Walsh

De Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken is vanavond akkoord gegaan met de resolutie die een aanval op Syrië goedkeurt. Daarmee is militaire interventie dichterbij gekomen.

De Senaatscommissie stemde met tien voor en zeven tegen. Eerder vandaag werd al duidelijk dat een van de invloedrijkste Republikeinse commissieleden, John McCain, het voorstel zijn steun zou onthouden. McCain, een uitgesproken voorstander van militaire interventie in Syrië, vindt een beperkte aanval met bijvoorbeeld kruisraketten op Syrië niet genoeg.

Moeilijkste horde moet nog worden genomen

De goedkeuring van de Senaatscommissie is een ‘morele opsteker’ voor de voorstanders, zegt onze correspondent in de VS, Guus Valk. Hij legt uit wat er nu gaat gebeuren:

“Eerst moet ook de commissie in het Huis van Afgevaardigden akkoord gaan. De gesprekken daar zijn momenteel bezig. Daarna volgt begin volgende week de voltallige Senaat; dat zal gezien het akkoord van de Senaatscommissie geen probleem worden. De laatste en ongetwijfeld moeilijkste horde is dan goedkeuring krijgen van het voltallige Huis van Afgevaardigden. Ook daar wordt niet vóór begin volgende week gestemd, want het is nog reces en dus is het Huis nog niet in z’n geheel aanwezig.”

In de resolutie is na lang onderhandelen opgenomen dat een eventuele aanval - als reactie op het vermeende gebruik van chemische wapens door Assad - een tijdslimiet heeft van 60 dagen, met een mogelijke verlenging van 30 dagen. Er staat in dat het alleen een ‘beperkte’ en ‘op maat gesneden’ luchtaanval kan betreffen: de VS willen geen ‘boots on the ground’ (ondanks dat minister van Buitenlandse Zaken John Kerry die optie liever openhield). Daarnaast mag het alleen als reactie op het gebruik van chemische wapens.

VN-Veiligheidsraad verdeeld, VS en Frankrijk willen actie

Wat er precies gebeurde op 21 augustus bij Damascus houdt de internationale gemeenschap al weken bezig. De VS zijn er zeker van dat het regime van Assad op die dag chemische wapens inzette tegen de eigen bevolking en willen daarom met een reactie komen, mits het Congres daarmee akkoord gaat. Frankrijk en Groot-Brittannië steunen het Amerikaanse voornemen, al werd de Britse premier Cameron door zijn parlement belet deel te nemen. Frankrijk wil nu afwachten wat het Amerikaanse Congres besluit. Duitsland wil niets doen zonder instemming van de VN-Veiligheidsraad.

Een eenduidige reactie vanuit de Veiligheidsraad wordt tegengehouden door Rusland en China, die beiden vetorecht hebben en vooralsnog tegen militaire interventie zijn. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag nog dat landen die Assad als de schuldige zien, informatie die daar niet mee strookt bewust negeren.

Obama deed vandaag nog eens een beroep op Poetin:

Assad ontkent dat zijn regime chemische wapens heeft ingezet.

Het Syrië-nieuws van vandaag

Omdat er elke dag veel nieuws naar buiten komt over Syrië, hier een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag:

  • 8.28 uur: Poetin sluit niet langer uit dat Rusland een VN-resolutie voor ingrijpen steunt. Zelfstandig ingrijpen door het Westen keurt hij nog steeds af.
  • 14.09 uur: Nederlandse inlichtingendiensten hebben geen hard bewijs dat Assad chemische wapens heeft gebruikt.
  • 17.54 uur: De Duitse inlichtingendiensten zouden dat wel hebben: in een onderschept telefoongesprek suggereerde een hooggeplaatste van Hezbollah dat Assad achter de aanval zat, schrijven Reuters en Der Spiegel.
  • 19.05 uur: Rusland waarschuwde eerder vanavond dat een aanval tot een kernramp kan leiden als een reactor met uranium getroffen wordt.
  • En dit bericht zelf, van 21.29 uur: De Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken is akkoord met de Syrië-resolutie, waarmee de kans op een Amerikaanse aanval is toegenomen.