Senaatscommissie stemt vandaag over resolutie ingrijpen Syrië

Gisteren en vannacht kwam de Senaatscommissie voor buitenlandse zaken bijeen voor een hoorzitting over militair ingrijpen in Syrië.
Gisteren en vannacht kwam de Senaatscommissie voor buitenlandse zaken bijeen voor een hoorzitting over militair ingrijpen in Syrië. Foto AFP / Brendan Smialowski

De belangrijke commissie voor buitenlandse zaken van de Amerikaanse Senaat stemt vandaag over een resolutie over het gebruik van militair geweld tegen Syrië. Dat meldt persbureau AP.

Laat vannacht bereikte de commissie overeenstemming over de inhoud van de ontwerpresolutie, na dagen van onderhandelen tussen Republikeinse en Democratische senatoren. In de resolutie worden beperkingen opgelegd aan een militaire actie. Zo wordt de inzet van grondtroepen uitgesloten en wordt de duur van het ingrijpen beperkt tot zestig dagen, met de mogelijkheid tot verlenging met dertig dagen. President Barack Obama kan tot die verlenging besluiten, tenzij het Congres tegen is.

Als de commissie akkoord is met de resolutie kan deze volgende week dinsdag, wanneer de voltallige Senaat terug is van reces, in stemming worden gebracht. Daarna moet ook het Huis van Afgevaardigden nog stemmen over mogelijke actie in Syrië.

Kerry wilde optie grondaanval openhouden

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei gisteren tijdens een hoorzitting in de Senaat juist nog dat hij de mogelijkheid van een grondaanval graag open wilde houden. Kerry “wil geen optie wegnemen die het de president misschien mogelijk maakt om ons land te beschermen”. Hij kwam daar even later op terug door te zeggen dat hij niet de intentie had een grondaanval te beginnen en dat dit tijdens de burgeroorlog ook niet zal gebeuren.

De VS geloven dat de Syrische president Assad chemische wapens heeft gebruikt. Eerder heeft president Obama het gebruik van chemische wapens een ‘rode lijn’ genoemd. De VS willen daarom militair ingrijpen in Syrië, maar Obama heeft de Senaat om instemming met een dergelijke aanval gevraagd. Het is nu zaak voor Obama om poltici achter hem te krijgen, maar dat is niet eenvoudig: met name het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de dienst uitmaken, grijpt elke gelegenheid aan Obama te dwarsbomen. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden sprak zich gisteravond wel nog uit vóór een Amerikaanse aanval.

Obama heeft het Congres om instemming gevraagd, niet om toestemming. Als het Congres nee zegt, behoudt Obama het recht om aan te vallen.