Rusland waarschuwt voor gevaar kernramp door luchtaanval Syrië

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Foto AFP / Vasily Maximov

Een militaire aanval op Syrië kan catastrofale effecten hebben, als een reactor nabij Damascus wordt geraakt die de radioactieve stof uranium bevat. Daarvoor waarschuwt het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken, schrijft persbureau Reuters.

Het ministerie roept het nucleair agentschap van de Verenigde Naties op om het risico van een Amerikaanse reactie op de vermeende gifgasaanval in kaart te brengen. Volgens Rusland kunnen nabijgelegen gebieden besmet worden door hoogverrijkt uranium. Daarna zou het in verkeerde handen kunnen vallen - in handen van “mensen die het als wapen willen inzetten”.

Rusland riep het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) op snel te reageren. Het agentschap moet volgens Rusland een analyse geven van de risico’s die samenhangen met een mogelijke aanval van Amerika, voor de kernreactor en andere faciliteiten in Syrië.

Ook Syrië had nucleaire ambities

Syrië heeft net als Iran nucleaire ambities. Zo bombardeerde Israël in 2007 eens een nucleaire reactor in aanbouw in Syrië. De reactor was nooit bij het IAEA opgegeven door Syrië, waardoor het verdrag tegen verspreiding van kernwapens geschonden werd.

In datzelfde jaar wiste Syrië alle sporen van het nucleaire complex uit. Toen IAEA-inspecteurs de plek een jaar laten bezochten, was er bijna niets meer te zien, maar in grondmonsters werden later sporen van uranium, grafiet en roestvrij staal gevonden. Syrië heeft daarvoor geen bevredigende verklaring gegeven en elke praktische medewerking geweigerd.