Poetin sluit steun Rusland voor militair ingrijpen Syrië niet langer uit

Poetin tijdens het interview met persbureau AP en Kanaal 1 van de Russische staatstelevisie.
Poetin tijdens het interview met persbureau AP en Kanaal 1 van de Russische staatstelevisie. Foto Reuters / Alexei Druzhinin / RIA Novosti / Kremlin

De Russische president Vladimir Poetin sluit niet langer uit dat Rusland een VN-resolutie voor militair ingrijpen in Syrië steunt. Poetin waarschuwt in een interview met persbureau AP wel voor zelfstandig ingrijpen door het Westen.

Poetin verbindt wel strenge voorwaarden aan een mogelijk ingrijpen. Zo moet bewezen zijn dat het Syrische regime gifgas tegen de eigen burgers heeft gebruikt, vindt Poetin. Volgens Poetin is het ook mogelijk dat groepen “verbonden aan Al-Qaeda”, en niet regeringstroepen, de aanvallen met chemische wapens op een buitenwijk van Damascus van 21 augustus hebben uitgevoerd. Ook wil hij alleen ingrijpen met goedkeuring van de Verenigde Naties.

Poetin heeft nog niet eerder aangegeven dat Russische steun voor militair ingrijpen in Syrië mogelijk is. Hij noemde de bewering van de VS dat de Syrische regering chemische wapens heeft gebruikt eerder nog “volslagen onzin”. Poetin zei in het interview wel dat hij zijn wapencontracten met Syrië blijft vervullen.

In het interview spreekt Poetin ook de hoop uit dat hij en de Amerikaanse president Barack Obama elkaar deze week op de G20-top in Sint Petersburg persoonlijk kunnen spreken. De top begint morgen. De landen zouden daar spreken over de wereldeconomie, maar waarschijnlijk is Syrië ook daar deze week het hoofdonderwerp.