Ontvoerder Ariel Castro dood gevonden in cel

De Amerikaanse ontvoerder en verkrachter Ariel Castro is dood gevonden in zijn cel. Hij heeft zelfmoord gepleegd, melden de autoriteiten vandaag volgens persbureau AP.

Ariel Castro begin augustus in de rechtbank tijdens zijn veroordeling.
Ariel Castro begin augustus in de rechtbank tijdens zijn veroordeling. Foto Reuters / Aaron Josefczyk

De Amerikaanse ontvoerder en verkrachter Ariel Castro is gisteravond dood gevonden in zijn cel. Hij heeft zelfmoord gepleegd door zich op te hangen, melden de autoriteiten in Ohio vandaag volgens persbureau AP.

De 53-jarige voormalige buschauffeur Castro werd begin vorige maand veroordeeld tot levenslang plus duizend jaar voor moord en de ontvoering en verkrachting van drie vrouwen die hij in de loop der jaren in zijn huis opsloot en misbruikte. Castro bekende half juli schuld in ruil voor strafvermindering. Door zijn bekentenis ontliep hij een mogelijke doodstraf.

Castro zat in de staatsgevangenis van Ohio geïsoleerd van andere gedetineerden opgesloten omdat hij tussen andere gevangenen gevaar zou kunnen lopen. Ieder half uur werd hij gecheckt, zei de gevangenis. Even voor 21.30 uur plaatselijke tijd troffen bewakers hem gisteravond dood in zijn cel aan.

De drie vrouwen, Amanda Berry, Gina DeJesus en Michelle Knight, waren verdwenen tussen 2002 en 2004, toen ze 14, 16 en 20 jaar oud waren. Na bijna een decennium werden ze afgelopen mei levend teruggevonden. De drie vrouwen zaten opgesloten in een huis niet ver van de plek waar ze verdwenen.

Ze wisten begin mei te ontsnappen nadat een van de slachtoffers een deur wist te forceren van het huis van Castro en vervolgens om hulp schreeuwde. Bij een van zijn slachtoffers verwekte Castro een kind, een meisje dat nu 6 jaar oud is.

‘Ik ben ziek’

Bij zijn veroordeling legde Castro een verklaring af in de rechtbank. Hij zei toen onder andere:

“Ik word hier afgeschilderd als monster. Ik ben geen monster. Ik ben ziek, en verslaafd aan pornografie.”

Castro verklaarde toen ook zich ervan bewust te zijn dat het fout was wat hij had gedaan, maar zei ook dat hij geen gewelddadig persoon is, en dat de vrouwen die hij ontvoerde zelf vroegen om seks en niet gemarteld zijn.