Obama krijgt steun, Poetin matigt toon over aanval Syrië

De Amerikaanse Senaat heeft zich achter een korte actie in Syrië geschaard. In ruil voor medewerking eist de Russische president Poetin volstrekte zekerheid over de schuldvraag.

Nu de Amerikaanse president Obama voor zijn Syrische interventieplan politieke steun heeft gekregen van de Senaat en een paar leiders in het Huis van Afgevaardigden, eist president Poetin van Rusland vandaag een sleutelrol aan de internationale onderhandelingstafel op. Morgen treffen Obama en Poetin elkaar in Sint-Petersburg bij het topberaad van de twintigste belangrijkste industriemogendheden ter wereld (G20).

In een interview met de Russische televisiezender Eerste Kanaal en het Amerikaanse persbureau AP zei Poetin dat het „niet is uitgesloten” dat ook Rusland deelneemt aan een militaire operatie in Syrië, mits daaraan een besluit van de Veiligheidsraad ten grondslag ligt. Als een van de vijf permanente leden heeft Rusland in de Veiligheidsraad vetomacht. Rusland stemt alleen in als „precies” vaststaat „wie verantwoordelijk is voor de misdaad” met het gifgas. Daarvoor is het nu nog „te vroeg”, zei Poetin.

Gisteren kreeg de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry na een lange hoorzitting de Senaatscommissie mee met het aanvalsplan van Obama. De meeste senatoren gaan akkoord met een beperkte militaire missie: die mag hooguit negentig dagen duren, en grondtroepen zijn uitgesloten. Vandaag verschijnt Kerry voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Obama kreeg gisteren steun van de Democratische én Republikeinse partijleiders in het Huis, Pelosi en Boehner. Maar de meerderheid voelt er weinig voor gewapende actie.

De Nederlandse inlichtingendiensten hebben vandaag de leden van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer in een besloten bijeenkomst op de hoogte gesteld van de geheime informatie rond de gifgasaanval. Het gaat hierbij om materiaal dat door de Amerikanen is verstrekt en om gegevens waarover de Nederlandse diensten AIVD en MIVD zelf beschikken. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) zei gisteren in de Tweede Kamer dat de regering een besluit over een militaire actie tegen Syrië zal baseren „op informatie die we zelf hebben kunnen valideren”.

Kerry kondigde in de Senaat aan dat president Obama de bewijzen voor de Syrische verantwoordelijkheid voor de gifaanval komende dagen aan de G20 zal presenteren.

Poetin stelt strikte eisen aan de bewijsvoering. Met „gegevens” van inlichtingendiensten, ontleend aan afluisteroperaties neemt Rusland geen genoegen. De Russische president zei ook te twijfelen aan de authenticiteit van sommige video's, die volgens hem compilaties zijn en mogelijk door Al-Qaeda zijn gemonteerd.