‘Nederlandse inlichtingendiensten hebben geen hard bewijs gifgasaanval Assad’

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans arriveert op het Binnenhof voor de ministerraad. ANP MARTIJN BEEKMAN
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans arriveert op het Binnenhof voor de ministerraad. ANP MARTIJN BEEKMAN Foto ANP / Martijn Beekman

Nederlandse inlichtingendiensten hebben geen hard bewijs dat het regime-Assad gifgas heeft gebruikt. Dat melden anonieme Kamerleden tegenover de NOS. Ze zijn vanochtend geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek naar de ramp in Syrië door de MIVD en de AIVD.

De diensten hebben de informatie die de VS hebben gepresenteerd over de vermeende chemische aanval is Syrië geanalyseerd. Daaruit zou geen concreet bewijs volgen voor het gebruik van gifgas door het Syrische regime. De Kamerleden mogen niet vertellen wat de diensten hebben verteld, omdat de informatie gedeeltelijk geheim is.

Als het klopt wat de Kamerleden zeggen, liggen de bevindingen van het ministerie in lijn met de uitspraken van Kerry vorige week. Hij zei dat het zeker is dat het gifgas sarin is gebruikt in Syrië en dat alles erop wijst dat het regime hierachter zit. Voor dat laatste is echter geen sluitend bewijs, maar verwees Kerry naar “het gezonde verstand”. Ook de Nederlandse inlichtingendiensten kunnen dus geen bewijs vinden dat Assad achter de aanval zit.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft gezegd dat actie niet kan uitblijven als er chemische wapens zijn ingezet. Hij vindt dat de Syrische bevolking niet in de steek gelaten mag worden. Maar daarvoor wil Nederland wel eerst sluitend bewijs hebben. Nederland doet daarvoor zelf onderzoek en wil het onderzoek van de VN-experts die in Damascus waren afwachten.

De VS en Frankrijk zijn er zeker van dat er een chemische aanval heeft plaatsgevonden in Syrië, en wel door het regime van president Assad. Zij zijn bereid militair in te grijpen zonder mandaat van de Verenigde Naties.