Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Nederland uit top vijf meest concurrerende economieën

Hoe groener het land, hoe beter de concurrerentiepositie.
Hoe groener het land, hoe beter de concurrerentiepositie. Screenshot overzichtskaart World Economic Forum

Nederland is na een jaar alweer uit de top vijf van meeste concurrerende economieën in de wereld gevallen. Na een daling van drie plekken is Nederland dit jaar terug te vinden op plaats acht. Dat blijkt uit jaarlijkse ranglijst van het World Economic Forum (WEF), die vandaag is gepubliceerd.

De totale lijst bestaat uit 144 landen. De top drie wordt gevormd door Zwitserland, Singapore en Finland. Naast Nederland is ook Zweden uit de top vijf gevallen. Nieuwkomers zijn Duitsland en de Verenigde Staten op de plaatsen vier en vijf.

De overzichtskaart van het WEF:

Nederland steeg vorig jaar nog twee plekken, van zeven naar vijf. Volgens Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is de daling dit jaar onder meer te wijten aan de slecht functionerende financiële markt in Nederland.

“De gebrekkige kredietverstrekking aan bedrijven en particulieren remt de Nederlandse economie af”, zo zegt Volberda. De Rotterdamse hoogleraar was betrokken bij de verzameling van de gegevens voor de WEF.

Volgens de wetenschapper remmen de slecht functionerende arbeidsmarkt en het gebrek aan investeringen in onderwijs en innovatie de Nederlandse economie nog verder. Positief zijn de infrastructuur, de gezondheidszorg, de publieke instellingen en efficiënt werkende markten, maar desondanks “weten we onvoldoende kansen te benutten van een aantrekkende economie”.

Premier Mark Rutte wees maandag in zijn H.J. Schoolezing nog trots op de vijfde positie van Nederland, boven Duitsland en de Verenigde Staten. In de nieuwe editie van de lijst staan die twee landen juist boven Nederland, op plek vier en vijf.

Update 9.15 uur: Volgens Kamp doet Nederland niet te weinig aan innovatie

Minister van Economische Zaken Henk Kamp is niet gelukkig met de daling van Nederland op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld. “Nederland is liever nummer vijf dan nummer acht”, laat Kamp aan persbureau Novum weten in reactie op de ranglijst.

Kamp spreekt tegen dat Nederland te weinig doet aan onderwijs en innovatie. Hij wijst erop dat de investeringen in het onderwijs op peil blijven, ondanks de bezuinigingen. “Het trainen en opleiden van technici is een van de grootste prioriteiten van dit kabinet”, zegt Kamp. Verder wijst hij op het zogeheten topsectorenbeleid, waarmee innovatie in een aantal sectoren van het bedrijfsleven moet worden aangemoedigd.

Update 11.45 uur: Wientjes vindt het jammer

Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes zegt in een reactie het jammer te vinden dat Nederland na een jaar weer uit de top vijf is. Hij noemt het begrijpelijk dat Duitsland en de VS Nederland weer zijn voorgegaan, omdat de economie daar veel veerkrachtiger blijkt en zich sneller herstelt. Wientjes benadrukte dat Nederland moet blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, en in het herstel van de financiële sector.

Ook de oppositie in de Tweede Kamer reageert kritisch op de val van Nederland uit de top vijf. CDA-leider SYbrand Buma vindt dat het kabinet zich meer moet richten op de zogenaamde topsectoren, sectoren waar Nederland internationaal in uitblinkt, en meer moet inzetten op innovatie:

Twitter avatar sybrandbuma Sybrand Buma Om 9.10 geef ik op radio 1 commentaar op daling van Nederland op global competitivenes index. Kabinet verwaarloost topsectoren en innovatie.

D66-leider Alexander Pechtold is kritisch over de positie van Nederland op de ranglijst en hamert op innovatie: