Scifi-schrijver Frederik Pohl overleden

De Amerikaanse sciencefictionschrijver Frederik Pohl is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was was niet alleen schrijver, maar ook literair agent van collega’s en hoofdredacteur van de tijdschriften Galaxy en If. In zijn boek New Maps of Hell (1960) roemde schrijver Kingsley Amis hem als de meest consistent kundige schrijver in het genre. Pohl publiceerde zijn eerste werk, een gedicht, in 1937. Dat mondde uit in een samenwerking met de jong overleden Cyril Kornbluth, met wie hij de klassieke reclamesatire The Space Merchants (1953) schreef. Pas op latere leeftijd vond hij zijn eigen stem en leverde hij zijn beste werk af, waaronder de autobiografie The Way The Future Was (1978). Het bekendst werd Pohl met zijn roman Gateway (1977), dat alle belangrijke genreprijzen won, waaronder de Hugo, Nebula en John W. Campell Awards. Zijn laatste roman verscheen in 2008. (NRC)