‘Minder bezuinigingen op zzp’ers’

Een ZZP-er aan het werk bij Seats2Meet in Utrecht.
Een ZZP-er aan het werk bij Seats2Meet in Utrecht. Foto ANP / Robin Utrecht

Kleine ondernemers krijgen in 2015 met minder bezuinigingen te maken dan tot nu toe werd gezegd. Er wordt niet voor 500 miljoen, maar voor 300 miljoen aan belastingvoordelen geschrapt.

Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Hoe de bezuinigingen precies vorm krijgen, is nog onduidelijk, maar het behoort tot de mogelijkheden dat de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en het fiscaal pensioenvoordeel versoberd worden. Dat zijn regelingen uit de nieuwe ‘winstbox’, waarin de coalitiepartijen regels willen vastleggen voor de aangifte inkomstenbelasting van ondernemers.

Volgens de NOS is in elk geval zeker dat de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers niet verdwijnt, waar eerder wel sprake van was. Tegen het plan voor afschaffing daarvan was eerder dit jaar veel verzet.

Meer kabinetsplannen: inkomensafhankelijk eigen risico toch niet

Eerder vandaag kwam er al ander nieuws over de kabinetsplannen naar buiten via de NOS: het inkomensafhankelijke eigen risico zou van de baan zijn. Omdat die onder meer te lastig uit te voeren bleek, wordt er nu genivelleerd - een nadrukkelijke wens van de PvdA - door lagere inkomens meer zorgpremie te geven en hogere inkomens de algemene heffingskorting te ontnemen.