Meeleven met het nazimeisje Lore

De oorlogsfilm Lore doet iets wat tamelijk zeldzaam is: het verhaal vertellen vanuit het gezichtspunt van een nazi. De jonge (Hanne)Lore, een Duits meisje, is door haar ouders grondig geïndoctrineerd. Als haar vader, een ss-officier, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt gearresteerd en haar moeder zich bij hem voegt, zit er voor Lore en haar broertjes en zusje niets anders op dan vanuit het Zwarte Woud een barre tocht naar Hamburg te ondernemen, waar haar oma woont. Onderweg krijgt ze hulp van Thomas, een al dan niet Joodse vluchteling tot wie ze zich aangetrokken voelt.

De Australische regisseur Clare Shortland koos een dromerige cameravoering met details in close-up: voeten in de modder, kleverige vingers, zwart geteerde handen. Een sensuele stijl die ongebruikelijk is in een oorlogsfilm, maar het thema van een meisje en haar ontluikende seksualiteit fraai ondersteunt.

André Waardenburg