Luie reportage over een gouden stem

Die commentaarstem die honderden filmtrailers hun dwingende karakter geeft, die is dus van Hal Douglas (89). De reportage over hem van Filmer Casimir Nozkowski begint met een mooie demonstratie door Douglas van de vocale registers die hij kan opentrekken. Douglas blijkt een onooglijk mannetje; zijn postuur past niet bij zijn imposante stem.

Douglas werkt nog, horen we, maar er is geen scène waarin Douglas verschillende varianten van één tekst uitspreekt. We zien of horen niet hoe een regisseur hem stuurt naar het perfecte ritme. Wel komen volop voorbeelden voorbij van de trailers en commercials die hij heeft ingesproken.

Douglas vat het zelf goed samen als hij zegt: ‘Als ik mijn keel niet schraap, is mijn stem voor veel klussen toch goed genoeg.’

The Final Moments of Karl Brant is een korte thriller, mooi en trefzeker vormgegeven als een hard boiled Amerikaanse politieserie. Geleerde Karl Brant is zijn eigen proefkonijn voor een techniek om informatie uit het brein digitaal op te slaan. Als hij op raadselachtige wijze om het leven komt, zijn verschillende personen getuige en verdachte tegelijk. Maar in dit geval doet zich de mogelijkheid voor om ook het slachtoffer als getuige te horen. En passant rijst de vraag wat precies The Final Moments of Karl Brant zijn.

In De Meisjes van Thijs probeert loser Thijs het elke keer aan te leggen met een ander meisje en weet hij dat telkens weer te verprutsen. De spannende vraag is telkens: hoe gaat het nu weer mis? Geestig Nederlands drama, dat veel beter verdient dan een paar duizend views op YouTube.

De serie begon in 2010 en er zijn inmiddels meer dan vijftig afleveringen van zo’n twee minuten per stuk. Vanaf deze week hervat het derde en laatste seizoen.

Herbert Blankesteijn

De filmpjes zijn te zien op nrc.nl/breedbeeld