Ik wil overal handel uit halen, zegt Britt bij de Club van 25

Three things”, zei de arts tegen Deirdre Bouwman toen ze tijdens haar vakantie een zonnesteek opliep en ziek werd. „Too much sun, too little water and too much stress.”

Dat zette Bouwman aan het denken, vertelt ze in een kringgesprek aan de Amsterdamse Club van 25. Waarom ze die stress had, en waarom ze die „volledig liet overschaduwen door externe prikkels”. Bouwman is ‘coach innerlijk leiderschap voor werk en in de liefde’. Ze is zelfstandig ondernemer, net als de andere leden van de Club van 25. Elk in een andere branche, want dat is een vereiste.

Mirjam Lamark, HR-adviseur, opent de middag in het Amsterdamse Zuidpark – het voormalige V&D-hoofdkantoor. De ruimte is groot en licht. Lamark vraagt of er nog samenwerkingen zijn geweest tussen de leden onderling. „Ja”, zegt grafisch ontwerper Janneke van den Biggelaar, „ik ga visitekaartjes voor Britt maken. En ik ben begonnen met een sessie bij Deirdre. Heel cool.”

Lamark: „Wat leuk. Elkaar versterken.”

In dat versterken gelooft Britt Kreeft, eigenaar van een uitzendbureau, heel erg. Ze is, vertelt ze tijdens de ‘Vraag maar raak-lunch’, lid van vier netwerkclubs. Waar ze bij de Club van 25 tweewekelijks luncht, ontbijt ze bijvoorbeeld elke donderdag met leden van het internationale zakennetwerk BNI. „Het werkt echt”, zegt ze, „ik ben pas net lid en heb nu al twee aanbevelingen gekregen.” En na een hap van haar broodje: „Ik wil overal handel uit halen.” De rest lacht. Britt: „Dat is toch zo? Je moet je broodje verdienen. Daarvoor heb je goede contacten nodig.”

Voor het afsluitende kringgesprek moest iedereen het boek Springmuis lezen. Dat boek, vertelt Jack van Dijk, interior designer voor de zakelijke markt, gaf hem het gevoel dat hij weer „wat vaker moet springen”. Want hij heeft „nothing to lose”. „En als het dan niet wordt wat je dacht”, vult Janneke van den Biggelaar aan, „komt er wel weer een ander pad dat je kunt nemen.” Van Dijk: „Ik ben als zzp’er zowel grootaandeelhouder als stagiair. Die verschillende rollen, dat ik mezelf moet leidinggeven, dat vind ik soms echt hardcore.”

Over twee weken gaan de clubleden werken aan hun elevator pitch. Omdat ze daarvoor een flip-over willen gebruiken, heeft Mirjam Lamark een naburig bedrijfje gebeld. Of zij er één konden uitlenen. Dat kon. Aan het eind van het gesprek was bovendien afgesproken dat Lamark hun bedrijfsadvies gaat geven. Ze wil maar zeggen: „Het is zó makkelijk om contacten te leggen. En dan kun je zó meeliften en zelf ook iets bijdragen.”