Opinie

Hippe uitjes Roos Ouwehand

Inmaken is hip. Kijk maar om je heen. Ineens wordt er overal gepekeld, geweckt en ingelegd. Schijnt met de economische crisis te maken hebben, die heropgeleefde interesse voor dergelijke ouderwetse manieren om voedsel te bewaren. En het is zo niet gek nog niet, natuurlijk. Wie nu goedkope tomaten inslaat en flink wat potten saus maakt, is deze winter spekkoper. Bovendien maak je de juiste, hippe indruk, met die zelfgevulde potten in je voorraadkast.

Het probleem is dat ik inmaken ook altijd een beetje eng vind. Dat heeft te maken met de passage die ik ooit las in het boek Behind the scenes at the Museum, van Kate Atkinson. Daarin wordt in geuren en kleuren beschreven hoe een personage dood neervalt na het eten van een boterham met zelfgemaakte jam. Het potje bleek besmet met de Clostridium botulinum-bacterie. Een gevalletje van botulisme dus.

Nu las ik recentelijk dat die Clostridium bacterie helemaal niet gedijt in een zure omgeving. Goed nieuws, want nu weerhield niets me er nog van om eens te gaan experimenteren met gepekelde, zure uitjes.

Ik gebruikte een Brits recept van internet. Dat vroeg om een kilo ‘pickle onions’. Dat is geen uienras, maar een benaming – als ik het goed begrepen heb – voor uitjes van een bepaalde grootte. Een mooi klein uitje heeft u nodig. Iets groter dan een parelui. Kleine sjalotjes zijn ook prima. Het recept vroeg ook om een liter moutazijn, een azijnsoort die men in Engeland graag over de welbekende fish & chips giet, maar hier moeilijk verkrijgbaar is. Ik verving ’m door gewone huis-tuin-en-keukenazijn. U hoort over twee maanden of dat een goed idee was.

Pel de uien en haal de boven- en onderkant eraf.

Doe ze in een schaal, strooi het zout erover en schep alles goed door elkaar zodat alle uitjes met zout omhuld zijn.

Laat de schaal afgedekt een nachtje staan.

Spoel de uien de volgende dag af onder de kraan en droog ze met een keukendoek.

Doe de azijn in een pan en voeg het mosterd en korianderzaad toe, plus de chilivlokken en peperkorrels.

Verwarm de azijn en los de suiker erin op, maar laat de boel niet koken.

Was en steriliseer een stuk of drie glazen potjes, of één grote weckpot. Doe de uitjes erin, giet de azijn erover en sluit af. Na een maand of twee zijn de uitjes klaar.

Plak er een leuk, zelfgemaakt etiketje op en zet de pot op een opvallende plek in uw keuken, zodat u de juiste hippe indruk maakt.