‘Hezbollah gaf in telefoongesprek toe dat Assad achter gifgasaanval zit’

De Duitse inlichtingendienst beschikt over de opname van een telefoongesprek waarin een topfiguur van Hezbollah over de vermeende gifgasaanval van Assad spreekt. In het gesprek wordt gezegd dat Assad ‘een fout heeft gemaakt’ door het bevel te geven een gifgasaanval uit te voeren.

Dat schrijft persbureau Reuters op gezag van bronnen die bij een bijeenkomst van de Duitse inlichtingendienst waren.

Hezbollah is een belangrijke bondgenoot van Assad; de Libanese beweging vecht zelfs mee met het Syrische leger. De inhoud van het telefoongesprek zou suggereren dat de Syrische president inderdaad achter de aanval van 21 augustus zit.

Ook Der Spiegel schrijft dat uit een gesprek tussen een hooggeplaatst Hezbollah-lid en de Iraanse ambassade is af te leiden dat Assad verantwoordelijk is voor de aanval met chemische wapens.

Wat er precies gebeurde op 21 augustus bij Damascus houdt de internationale gemeenschap al wekenlang bezig. Volgens de VS, dat aanstuurt op militaire interventie, staat vast dat daarbij het zenuwgas sarin gebruikt is. Ook Frankrijk is er zeker van dat Assad zich heeft vergrepen aan chemische wapens en wil Syrië aanvallen. Duitsland zegt niets te willen doen zonder instemming van de - vooralsnog verdeelde - VN-Veiligheidsraad, terwijl Cameron in Groot-Brittannië werd tegengehouden door zijn parlement.

Volgens de VS kwamen er 1.429 mensen om het leven bij de aanval, onder wie 426 kinderen. Artsen Zonder Grenzen sprak drie dagen na de aanval over 355 doden.