Grote deals op telecommarkt zorgen voor onrust op de beurs

Euforie op de Finse beurs, teleurstelling op Wall Street. Het aandeel Nokia steeg gisteren spectaculair. Maar Microsoft werd door beleggers afgestraft.

De grote zakendeals in de telecom- en informatiesector zorgen voor onrust onder beleggers. De aandelen van Verizon en Microsoft kregen gisteren serieuze klappen op de beurs.

De laatste twee weken waren beleggers zeer euforisch over de aankondiging van het vertrek van Steve Ballmer bij Microsoft. Het aandeel bleef afgelopen week rustig in waarde stijgen.

Maar toen de Amerikaanse softwaregigant Microsoft gisteren bekendmaakte dat het de Finse mobieletelefoonproducent Nokia voor 5,4 miljard euro zal overnemen, daalde de koers van het aandeel drastisch.

Beleggers reageerden sceptisch op de aankondiging en het aandeel daalde gisteren ruim 8 procent op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Microsoft verloor uiteindelijk 15 miljard dollar (11,4 miljard euro) aan waarde op de beurs. Wat dus ruim twee keer de prijs is die Microsoft voor Nokia betaalt.

Beleggers zijn niet gerust op de overname, omdat Nokia slechts een schim is van het bedrijf dat het vroeger was. In 2005 bezat het Finse bedrijf nog 49 procent van de smartphone markt, maar door de opkomst van Apple en Samsung daalde dat percentage jaar na jaar. Uit cijfers van de eerste zes maanden blijkt dat Nokia nog maar 3 procent bezit van die markt.

In Helsinki reageerden beleggers daarentegen zeer opgelucht, omdat de toekomst van Nokia door de overname wordt veiliggesteld. Het aandeel schoot sloot daar gisteren zo’n 38 procent hoger.

Een andere paniekreactie ontstond er gisteren nadat de Amerikaanse provider Verizon de aandelen van zijn Britse evenknie Vodafone in hun samenwerkingsverband Verizon Wireless opkocht. De uitkoop is in grootte de derde zakelijke transactie in de geschiedenis.

Veel beleggers zijn ontevreden met de bijkomende aandelen die ze zullen ontvangen van Verizon. Hun misnoegen resulteerde in een daling van de koers van het aandeel van zowel Verizon als Vodafone.

Verizon zal in totaal 130 miljard dollar betalen voor de 45 procent van aandelen die Vodafone bezit in Verizon Wireless. De Amerikaanse provider zal de helft van de uitkoop financieren met geld en een andere helft met aandelen. Het zorgt voor een grote oorlogskas voor de Britten, maar dat nam de onvrede van de beleggers niet weg.

De koers van het aandeel Vodafone, die gisteren met 3 procent daalde, herstelde zich vanochtend. Veel beleggers dumpen hun aandeel en herinvesteren de opbrengst in andere Britse en Europese fondsen, omdat ze niet op de Amerikaanse markt willen terechtkomen.