FBI hield ook thuiszitter en ‘voortreffelijke huurder’ Bukowski in de gaten

William T. Vollmann blijkt niet de enige Amerikaanse schrijver te zijn die in het verleden door de FBI is geschaduwd. Eind jaren zestig startte de overheidsdienst een onderzoek naar Charles Bukowski.

Het volledige rapport dat de FBI over Bukowski opstelde is te lezen op bukowski.net, een site over de Amerikaanse schrijver en dichter (1920-1994).

Het onderzoek nam een aanvang in 1968. Een jaar ervoor was de als postbode werkzame Bukowski begonnen met het schrijven van columns voor het hippietijdschrift Open City. Volgens bukowski.net de steen des aanstoots voor de FBI:

“Apparently the FBI and the Postal Service took offense to some of his (Bukowski’s, SK) writing (mainly the Notes From a Dirty Old Man column he wrote for the Los Angeles hippie tabloid Open City, and had their ‘informants’ report Bukowski to higher-ups in the post office.”

De website vroeg het 113 pagina’s dikke FBI-dossier over Bukowski op en zette dat integraal online. Het bestaat voornamelijk uit interviews met buren en collega’s van de schrijver, echter:

“few of whom who seem to remember Bukowski”

omdat Bukowski een nogal gereserveerd man blijkt te zijn. Dat verbaast dan weer niet:

 

Eerste vrouw

Een van de mensen die de FBI aan de tand voelde was Bukowski’s huisbaas. Hij noemt Bukowski een “voortreffelijke huurder” en “iemand die nooit contact maakt met de buren” en “nooit iemand over de vloer heeft”. Ook vrouwen waren volgens de huurbaas niet in Bukowski’s omgeving te vinden.

Ook ging de FBI een gesprek aan met de schrijver van de “obscene” columns zelf.

“He explained that his articles are ‘an inter-mixture of fiction and fact’ and are ‘highly romanticized in order to give the story juice’. He advised that he writes them ‘for sheer joy’.”

Het zijn vermakelijke teksten, maar Bukowski komt er niet uit naar voren als een staatsgevaarlijke man.

Wel viel het de redacteuren van bukowski.net op dat de schrijver in het dossier opmerkt dat hij getrouwd was met Jane Cooney, terwijl iedere biograaf er tot dusver vanuit ging dat Barbara Frye Bukowski’s eerste vrouw was:

Bukowski droeg veel van zijn werk op aan Jane:

Niet lang na het onderzoek werd Bukowski door uitgeverij Black Sparrow Press benaderd en legde hij zijn werk als postbode neer. In een nu bekende brief legde Bukowski zijn beweegredenen voor die stap uit:

“I have one of two choices – stay in the post office and go crazy … or stay out here and play at writer and starve. I have decided to starve.”

Zijn debuutroman Post Office rondde hij niet lang daarna af. Het werd een succes.

Gisteren werd bekend dat uitgeverij Lebowski het volledige oeuvre van Charles Bukowski in het Nederlands op de markt gaat brengen.