Eindeloos zoeken naar perfecte app De vijf beste apps voor je productiviteit

Peter Zantingh schreef een jaar app-recensies voor nrc.next Apps proberen vaak een probleem op te lossen dat er niet is En de makers willen toegang tot je account, zonder goed uit te leggen waarvoor

Je kunt hard werken, heus. Je bént erg creatief. En plannen kan een van je sterkste eigenschappen zijn. Het ontbreekt alleen aan die ene methode, dat ene hulpmiddel dat die goede eigenschappen in je naar boven haalt. Het is dat gevoel dat ons onophoudelijk doet zoeken naar de perfecte productiviteitsmethode.

Er zijn er honderden – zoals Getting Things Done, naar het boek van David Allen, waarbij je je taken opschrijft en ordent zodat ze je denkproces niet meer in de weg zitten. De Pomodoro-methode: 25 minuten hard werken met een wekker ernaast en dan weer 5 minuten pauze nemen. Komiek Jerry Seinfeld zet elke dag waarop hij goed gewerkt heeft een kruisje op zijn kalender en stelt zichzelf ten doel die ‘ketting’ van kruisjes niet te doorbreken.

Met al die zelfhulpboeken, cursussen en experts is het niet verrassend dat er ook zoveel apps zijn die beloven je beter en effectiever te laten werken, schreef website Lifehacker laatst toen een lezer vroeg waarom de App Store (Apple) en de Play Store (Google) overlopen met dit soort apps.

Bij beide is het totaal aantal apps de laatste jaren sowieso explosief gestegen; Google claimt er sinds deze zomer één miljoen te hebben, Apple is daar bijna. De App Store heeft alleen al zo’n tweeduizend apps om je persoonlijke productiviteit te verbeteren. Voor elke bestaande methode bestaan apps en omdat veel mensen methodes combineren, zijn dáár ook weer apps voor.

Ze zien er zo beloftevol uit

Ze lijken allemaal op elkaar, op kleine verschillen na. Kijk naar de vele ‘to-do’-apps: de één pronkt met eenvoud, de ander met goede synchronisatie, de derde verdeelt je taken per locatie, de vierde beloont je met kleine virtuele cadeautjes als je iets hebt afgerond. Omdat er vaak professionele teams achter zitten, zien de apps er bovendien fraai uit. Alles straalt de belofte uit: dit gaat je leven gemakkelijker maken.

Zo is het in veel gevallen niet. De afgelopen twaalf maanden schreef ik wekelijks een app-recensie voor deze Carrièrebijlage, waarbij veel productiviteitsapps voorbij kwamen. Het viel op dat veel apps een probleem proberen op te lossen dat er niet is: wil je echt kunnen zien welke LinkedIn-contacten bij je in de buurt zijn (Here on Biz)? Weten met wie je alweer een hele tijd niet hebt gemaild (Brewster)? Telefoons tegen elkaar botsen om contactinformatie uit te wisselen (Evernote Hello)? Nee. Het is leuk dat de techniek er is, maar in de praktijk is het onnodig of ongemakkelijk.

Veel appmakers willen daarnaast direct toegang tot al je accounts, zonder goed uit te leggen waar dat voor nodig is. Meteen nadat zo’n app voor het eerst wordt geopend verschijnen de verzoekjes: koppelen met Twitter, Facebook, LinkedIn, je agenda, je adresboek? Het voelt soms of een vreemde vraagt of hij je mag fouilleren; het zou jullie vriendschap immers zoveel leuker maken.

Intuïtief en simpel

De beste apps die ik tegenkwam laten dat achterwege, of ze leggen vooraf duidelijk uit waarom ze erom vragen. Mijn favorieten hebben daarnaast een goede user interface: ze werken intuïtief en simpel. Tegelijkertijd hebben ze wel heel veel opties – ze zitten alleen niet in de weg wanneer je er niet naar op zoek bent.

Wunderlist richt zich bijvoorbeeld doodeenvoudig op het sorteren van je to-do’s, maar heeft wel alle essentiële functies in huis. Evernote is onovertroffen voor de korte notitie, zodat je briljante ingeving niet weer vervliegt. En met 30/30 kun je écht meer gedaan krijgen op een werkdag.

Perfect is er desondanks niet één. Evernote wordt op oudere smartphones wat langzaam, Wunderlist synchroniseert niet altijd goed en als je liever zelf bepaalt wanneer je een kopje koffie gaat zetten kan 30/30 een enorme bemoeial zijn.

De truc is om een app te kiezen die goed genoeg bij je past, en die te blijven gebruiken. Want eindeloos zoeken naar de perfecte app, daar krijg je sowieso geen werk mee gedaan.