Een paard met een spinnenwebmond

The Brothers Grimm (Terry Gilliam, 2005)

RTL7, 22.35 - 00.50 uur

Eind 2012 was het 200 jaar geleden dat het eerste deel van Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm in druk verscheen. Sinds Disney zich over enkele verhalen ontfermde zijn ze helemaal niet meer weg te denken uit de populaire cultuur.

Sinds 2005 zijn ze onderdeel van Unesco’s Memory of the World-erfgoedregister.

In The Brothers Grimm voert filmfantast Gilliam Wilhelm (Matt Damon) en Jacob (Heath Ledger) Grimm op als oplichters en bedriegers, die aan het einde van de 18de eeuw door een door de napoleontische oorlogen verscheurd Europa dwalen. Ter plekke verzinnen ze volksverhalen, vervolgens roeien ze tegen betaling hun eigen heksen, wolven en trollen uit. Tot ze in Marbaden komen waar Roodkapje net is verzwolgen en kinderen verdwijnen. Een Franse generaal dwingt de broers deze kinderontvoeringen op te lossen.

Zoals altijd overdondert Gilliam de kijker met fraaie beelden die hij deels ontleende aan bekende illustratoren als Gustav Doré en Arthur Rackham. Voor een ander deel putte hij uit zijn eigen onmetelijke fantasie en bedacht hij bijvoorbeeld het onvergetelijke beeld van een paard met een spinnenwebmond dat meisjes verorbert.

André Waardenburg