Een kilometerstand met verjongingskuren

Wie: T. Wahlstrom

De kwestie: Teruggedraaide kilometerteller

T. Wahlstrom uit Siegerswoude kocht via Marktplaats.nl een Daihutsu Cuore, zo’n 13 jaar oud, met maar 70.000 kilometer op de teller. Hij ruilde zijn oude Cuore in en betaalde 700 euro bij. De verkoper zou nog een Nationale Auto Pas leveren. Zo’n pas vertelt de kilometergeschiedenis van tweedehandsauto’s en dat is best handig aangezien aan de tellerstand van één op de achttien occasions wordt geknutseld, zegt de stichting NAP. Maar Wahlstrom kreeg de pas nooit. Hij begreep later waarom. Aan de teller van de Cuore bleek flink gedraaid. In 2007 had de auto nog 166.000 kilometer in de wielen, in 2010 112.000 en in 2011, oh wonder, 67.000. Géén wonder dat meneer Wahlstrom de auto niet meer hoefde. Maar van de deal kwam hij niet af. Intussen werd zijn oude Daihatsu aangeboden op Marktplaats, met veel minder kilometers op de teller, zegt hij.

Wahsltrom meldde het incident. Het antwoord van Marktplaats.nl kwam per mail: over de autoverkoper waren „meerdere meldingen” gedaan en „als gevolg hiervan hebben wij het account van deze persoon geblokkeerd. Tevens zijn de advertenties van de site verwijderd.” Wat Wahlstrom niet snapte: alle advertenties bleven gewoon staan.

Op een vraag van deze rubriek zocht Marktplaats het uit: een medewerker heeft Wahlstrom onjuist geantwoord. Het is een onderling geschil, dus heeft Marktplaats geen rol, en is het account niet geblokkeerd. Het is niet wat Wahlstrom wilde horen, maar nu in ieder geval duidelijk.

Problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Help@nrc.nl gaat elke woensdag op zoek naar antwoorden