Drones gebruiken om pakketjes te bezorgen, in China gebeurt het

In Nederland zal het niet snel gebeuren en tot in 2015 mag het ook niet in Amerika. Maar, in China zijn ze er wel meebegonnen: pakketjes bezorgen door middel van drones. Het Chinese bedrijf SF Express heeft van de overheid toestemming gekregen voor testen van de pakketvluchten, zo meldt The Atlantic.

Foto Weibo

In Nederland zal het niet snel gebeuren en tot 2015 mag het ook niet in Amerika. Maar, in China zijn ze er wel mee begonnen: pakketjes bezorgen door middel van drones. Het Chinese bedrijf SF Express heeft van de overheid toestemming gekregen voor testen van de pakketvluchten, zo meldt The Atlantic.

De drone is bedoeld om pakketten te bezorgen in gebieden die normaal gesproken niet goed te bereiken zijn. Volgens The Atlantic, die zich baseert op berichten van Chinese media, kan de drone maximaal op 100 meter hoogte vliegen. Volgens Chinese journalisten kan het gevaarte niet meer dan drie kilo vervoeren.

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf in China met een drone pakketjes wil versturen. In juli van dit jaar wilde een bakkerij door middel van een drone taarten laten bezorgen. De bakkerij was alleen wel vergeten hier expliciet toestemming voor te vragen, die is nodig om in China met drones te mogen vliegen.

Beelden van de drone die taarten bezorgt:

China worstelt al langer met de wijze waarop pakketjes sneller kunnen worden bezorgd. Het land staat bekend om de grote files, dus pakketten bezorgen over de weg is niet altijd de beste manier. Daarnaast groeit het aantal online bestellingen sneller dan de postbedrijven aankunnen

Drone-gebruik in Nederland

In Nederland zijn er nog geen voorbeelden bekend van drone-gebruik door postbedrijven. Wel heeft Nederland sinds juli van dit jaar wetgeving voor het gebruik van onbemande toestellen voor beroepsmatige doeleinden. Nrc.nl schreef daar toen het volgende over:

Sinds 1 juli 2013 is het verboden zonder ontheffing beroepsmatig met een onbemand toestel te vliegen. Dat is volgens staassecretaris Mansveld (Infrastructuur, PvdA) nodig “gelet op de enorme toename in beroepsmatig gebruik van onbemande luchtvaartuigen het afgelopen jaar, de verwachte snelle groei de komende maanden en de hiermee gepaard gaande veiligheidsricico’s”, zoals ze in een toelichting schreef. Ook om privacyschending door drones met camera’s te voorkomen kondigde staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) onlangs wetgeving aan. De mogelijkheden om te vliegen boven bebouwing en plaatsen waar veel mensen komen, worden beperkt.

De Nederlandse politie maakt wel gebruik van drones. Zo kwam half mei het bericht naar buiten dat drones waren gebruikt bij verkeerscontroles.