‘Defensie verkoopt marineschip dat nog niet af is’

De Karel Doorman, wordt over de Westerschelde naar de afbouw van Damen Shipyards gesleept.
De Karel Doorman, wordt over de Westerschelde naar de afbouw van Damen Shipyards gesleept.

Defensie verkoopt een schip dat nog in aanbouw is. Het gaat om de Karel Doorman, het grootste en hoogste schip van de marine, schrijft Trouw vandaag op basis van bronnen in en rond de defensietop. Ook worden er zes of zeven F16’s geschrapt.

De bouw van de Karel Doorman kost ruim 400 miljoen euro. Het schrappen van het bevoorradingsschip, dat in aanbouw is in Vlissingen, maakt deel uit van een bezuiniging van 330 miljoen euro. De marine moet ook een compagnie inleveren, het gaat dan om 180 tot 200 man.

Bij de landmacht wordt een van de vier pantserinfanteriebataljons geschrapt. Daarmee verdwijnen 600 tot 650 banen. Tegenover het schrappen van de F16’s bij de luchtmacht staat de JSF die het vliegtuig opvolgt. Het aantal toestellen hangt af van de prijs. Er mag niet meer dan vier miljard euro aan worden uitgegeven. Deze maatregelen komen bovenop een bezuiniging van een miljard euro die Defensie eerder moest verwerken.

Op dit moment moet de marine het nog blijven doen met het bevoorradingsschip Zr. Ms Amsterdam, uit 1995. Er wordt begonnen met de bouw van een kleiner en goedkoper bevoorradingsschip.

Volgens Trouw is de sfeer verslechterd binnen de krijgsmacht. Het vertrouwen in de defensietop en de minister is, vooral onder medewerkers van de landmacht, flink afgenomen. Een ingewijde zegt in de krant:

“Mooi dat Hennis-Plasschaert op de boot bij de Gaypride staat in Amsterdam, maar het zou ook mooi zijn als ze duidelijk laat zien dat ze opkomt voor het Defensiepersoneel. De tijd van grappen en grollen is voorbij.”

Het is nog niet bekend hoe de zes miljard euro die het kabinet nog extra wil bezuinigen voor Defensie uitpakt.