De Ware Tijd naar de rechter om reisgids

Het Surinaamse dagblad De Ware Tijd wil een reisgids uit de handel laten nemen waarin de krant ,,een Bouterse blaadje’’ wordt genoemd en de hoofdredacteur ervan wordt beticht ,,te kwispelen” als zij de president ontmoet.

De aantijgingen staan in een kader over de Surinaamse pers in de reisgids Buitenkansjes. Het kader is geschreven door de in Suriname woonachtige Nederlander Jaap Hoogendam, journalist en uitgever van de gids.

Hij stelt dat persvrijheid in Suriname wel bestaat, maar ,,niet optimaal'' wordt gebruikt. Kranten zijn politiek gelieerd, meent hij, en auteursrecht wordt op grote schaal geschonden.

De Ware Tijd heeft juridische stappen aangekondigd tegen de uitgever. Zijn aanval wordt gezien als laster van een concurrent; Hoogendam is ook uitgever van het tijdschrift Parbode.

In een reactie zegt Hoogendam geen letter aan zijn tekst over de krant te zullen veranderen. Hij verwijst naar een interview van de hoofdredacteur van De Ware Tijd met Bouterse, dat hij ,,eenzijdig en naïef” noemt. Het wekelijkse katern ‘Overheid’, met overheidsinformatie, vindt hij ,,staatspropaganda”. Ook zinspeelt hij op een dalende oplage van de krant.

De Ware Tijd geldt vanaf de oprichting in 1957 in Suriname als een krant die onafhankelijke en serieuze journalistiek bedrijft. Leo Morpurgo, hoofdredacteur van 1961 tot 1996, is wel de nestor van de Surinaamse journalistiek genoemd.

Na de Decembermoorden door het bewind van Bouterse in 1982 mocht de krant als enige nog verschijnen, onder zware militaire censuur. Morpurgo, lange tijd ook correspondent voor Associated Press en NRC Handelsblad, slaagde er na de militaire periode in de reputatie van de krant te herstellen.

Onder de huidige hoofdredacteur, Meredith Helstone, is de krant uitgebreid met nieuwe katernen, maar heeft die ook te kampen gekregen met toenemende concurrentie. De krant heeft enkele columnisten die zeer kritisch zijn over de regering.

Suriname heeft vier Nederlandstalige dagbladen: DWT, De West, The Times of Suriname en het Dagblad Suriname. De laatste twee zijn populaire kranten met veel politie-, sport- en shownieuws. Oplagecijfers worden niet bekendgemaakt; Wikipedia meldt voor De Ware Tijd een dagelijkse oplage die schommelt rond de 25.000 exemplaren.