‘De mens wordt steeds beter’

De festivalzomer wordt afgesloten met Into The Great Wide Open op Vlieland. Daar speelt ook Money. „Ik zing over hoe mensen in het leven staan.”

De band Money, met links midden de kussende zanger Jamie Lee.
De band Money, met links midden de kussende zanger Jamie Lee. Foto Julien Bourgeois

Het optreden van de band Money uit Manchester, onlangs op het Best Kept Secret-festival (Hilvarenbeek) liet een opmerkelijk contrast zien tussen hun hunkerende softrock en de presentatie van de muzikanten. Eerst speelde de band ingetogen. Na een paar nummers veranderde het beeld: de muzikanten rukten op tot de rand van het podium. De zanger, naakt tot aan zijn broekriem, sprong rond met bezwerende gebaren en de muziek kolkte bedwelmend om de hoofden van het publiek. Gitaren echoden langdurig, terwijl de drums met vilt worden beroerd.

Die presentatie was uitdagend, op een andere manier. Muzikanten willen het publiek graag uitdagen, maar hier provoceerde voorman Jamie Lee vooral zichzelf. De escapades op de geluidsboxen, de onverwachte omhelzingen van Lee met het publiek: muziek maken is hem niet genoeg, er moet ook risico genomen worden.

Zijn band Money, vrijdag te zien op de vijfde editie van festival Into The Great Wide Open (op Vlieland), debuteerde onlangs met de cd The Shadow Of Heaven. Op de cd staan melancholische ballades aan de piano, gitaarpartijen die zich als onweerswolken opstapelen en Lee die zijn huilstem laat galmen. Hoe toegankelijk ook, Money heeft zich tot nog toe nadrukkelijk van de muziekindustrie gedistantieerd: optredens werden gegeven in galeries of kerken. Bovendien deed Jamie Lee van zich spreken met uitspraken over religie en zijn homoseksualiteit, en stak Moneys debuutsingle in een hoesje met naaktfoto van Lee zelf.

Op een zomermiddag belt Jamie Lee (25) vanuit de trein om te vertellen over de achtergrond van Money. „Deze nummers zijn voor ons al oud We hadden de cd beter kunnen opnemen na deze tournee. Dan hadden we meer zelfvertrouwen gehad. Dat had de nummers stoerder gemaakt.”

Jamie Lee (25) lijkt niet van plan om de twijfel aan het eigen kunnen te verbloemen. Hun cd is goed maar „had beter gekund”. De voornaamste verdienste van de cd, zegt hij, is dat deze ‘in conceptuele zin geslaagd is’.

„Wat dat betekent? Dat de cd iets zegt over de manier waarop mensen tegenwoordig in het leven staan. Kijk maar naar de titel, Shadow Of Heaven. Ik denk dat we als mens steeds meer vooruitgang maken, in techniek, gezondheid, leefomstandigheden. Het scheelt niet veel of de medische wetenschap maakt ons onsterfelijk.

„Aan de andere kant: de meesten van ons hebben God afgezworen en geloven niet meer in een leven na de dood. Als we doodgaan is het afgelopen, einde verhaal. Dus: tot we medisch onsterfelijk gemaakt worden, leven we ‘in de schaduw van de hemel’.”

Een van de nummers op de cd verwijst naar het onderwerp: So Long (God Is Dead). Hoe staat hij zelf tegenover de afwezigheid van een hiernamaals? „Voor mij is het anders. Voor mij is ‘voortbestaan’ geen doel. Ik ben eigenlijk al dood, voor mij is het leven sowieso een bonus.” Hij hakkelt even. „Ik wil er verder niet te veel over zeggen. Maar ik heb onlangs een ervaring gehad waardoor ik het anders ben gaan zien. Ik sta al praktisch gezien buiten de maatschappij. Ik heb geen baan, want muziek kun je geen baan noemen. En ik hou me met heel andere dingen bezig dan de meeste mensen. Ik wil risico’s nemen, ik wil verder gaan dan alle anderen. Tijdens onze optredens, bijvoorbeeld, in confrontaties, met het publiek en met elkaar. Die confrontatie kan gewelddadig zijn, of liefdevol.”

Hij is op weg naar Londen, waar zijn ouders wonen. Maar zijn woonplaats Manchester, de stad waar al eerder tegendraadse bands als The Smiths, Stone Roses, Oasis en New Order vandaan kwamen, noemt hij de ideale omgeving om muziek te maken. „De mensen daar hechten ook niet al te veel waarde aan het leven. Dat onderwerp interesseert ze niet. Ze gaan daardoor verder, durven veel. Ze drinken ook meer.” Hij lacht. „Niet het drinken zelf spreekt me aan, het is de onverschrokkenheid van de mensen. Daar hou ik van. Daar neem ik graag een voorbeeld aan.”

Money: The Shadow Of Heaven (PIAS). Live: vrijdag 6/9, Into The Great Wide Open-festival, Vlieland.