De lokale waakhond verliest zijn tanden, kleine nieuwssites zijn geen alternatief

In kleine plaatsen volgt de pers de gemeentepolitiek nauwelijks meer.

Lokale sites duiken niet in het gat wegens geldgebrek.

Regionale tv-zender RTV Drenthe deed vrijdag verslag vanuit Havelte. Daar werd de grootste schaapskooi van het noorden geopend.
Regionale tv-zender RTV Drenthe deed vrijdag verslag vanuit Havelte. Daar werd de grootste schaapskooi van het noorden geopend. Foto Novum

Delft voelt zich verwaarloosd. Huib van Walsum zei het gisteren uit de grond van zijn hart. „De regionale krant besteedt te weinig aandacht aan de stad”, aldus de oud-burgemeester van Delft (1985-1997) tijdens een bijeenkomst in Den Haag over lokaal nieuws.

Volgens Van Walsum schrijft AD/Haagsche Courant tegenwoordig veel minder over de gemeentepolitiek en lokaal beleid dan in de periode dat hij in functie was. „Toen telde de stadsredactie nog twaalf mensen.” Nu zijn dat er nog vier. „Maar die werken wel veel harder dan vroeger”, reageerde Arjan Paans, adjunct-hoofdredacteur van het AD.

Van Walsum en Paans gingen gisteren in debat tijdens de presentatie van nieuw onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de pers naar de nieuwsvoorziening in de regio. Het rapport volgt op onderzoek dat het fonds vorig jaar publiceerde. Daaruit bleek dat er weliswaar steeds meer (online) aanbieders zijn van regionaal en lokaal nieuws, maar dat die steeds minder uniek, eigen nieuws verspreiden. Veel sites verzamelen berichten van anderen en herverpakken dat. Regiokranten moet bovendien bezuinigen, omdat hun advertentie-inkomsten sterk zijn gedaald.

„Daling van het aantal titels en verminderde oplage en dekking van kranten zeggen nog niets over een mogelijke aantasting van de pluriformiteit van het nieuwsaanbod of de kwaliteit van de berichtgeving”, stelt onderzoeker Quint Kik van het fonds. „Daarvoor is analyse van de berichtgeving noodzakelijk. Dat laatste is wat we met dit onderzoek beogen. Kan de lokale pers nog zijn waakhondfunctie vervullen?”

Kik en collega Lammert Landman hebben in tachtig gemeenten in een aaneengesloten week al het onlinenieuws bekeken dat betrekking had op de gemeente, met daarbij bijzondere aandacht voor lokaal beleid. Ze kozen vooral voor online, omdat digitaal onderzoek eenvoudiger is. Ze analyseerden echter ook in acht gemeenten nieuws op papier, radio en tv.

Hun conclusie: in grote gemeenten met meer dan 100.000 inwoners wordt het meest over lokaal beleid bericht. In gemeenten kleiner dan 50.000 inwoners daarentegen ontbreekt nieuws over de gemeentepolitiek en lokaal beleid vrijwel volledig. Kik: „Hoe kleiner de gemeente, hoe schuwer de waakhond.”

Per gemeente verschenen gemiddeld 58 berichten per week online. Vooral kort nieuws over cultuur, veiligheid en sport. Tien van de 58 korte nieuwtjes gaat over lokaal beleid. Kik: „Online is het ver zoeken naar diepgravende analyse.”

De editie Delft van het AD plaatste 85 berichten in de papieren krant over de stad; daarvan gingen 18 over lokaal beleid. Online stelt het nieuws over Delft vrijwel niks voor. Er verscheen in de betreffende week één bericht over Delft op internet; nul gingen over lokaal beleid. Paans: „Wij willen niet al ons nieuws gratis weggeven op het web.” Het AD heeft een papieren oplage van ruim 5.000 in Delft.

Het onderzoek van het Stimuleringsfonds zal onder meer worden gebruikt door staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) bij het schrijven van een toegezegde ‘toekomstvisie’ op lokale en regionale media. Die moet over een paar maanden klaar zijn.

Meer informatie over het onderzoeknaar lokale pers van het Stimuleringsfonds: www.persinnovatie.nl/waakhond