De juiste hippe indruk met ingemaakte uitjes

Inmaken is hip. Kijk maar om je heen. Ineens wordt er overal gepekeld, geweckt en ingelegd. Schijnt met de economische crisis te maken hebben, die heropgeleefde interesse voor dergelijke ouderwetse manieren om voedsel te bewaren. En het is zo niet gek nog niet, natuurlijk. Wie nu goedkope tomaten inslaat en flink wat potten saus maakt, is deze winter spekkoper. Bovendien maakt u de juiste, hippe indruk, met wat van die zelf gevulde potten in uw voorraadkast.

Het probleem is dat ik inmaken ook altijd een beetje eng vind. Dat heeft te maken met de passage die ik ooit las in Behind the scenes at the Museum, van Kate Atkinson. Daarin wordt beschreven hoe een personage dood neervalt na het eten van een boterham met zelfgemaakte jam. Het potje bleek besmet met de Clostridium botulinum bacterie. Een gevalletje van botulisme dus.

Nu las ik recentelijk dat die Clostridium bacterie helemaal niet gedijt in een zure omgeving. Goed nieuws, want nu weerhield niets me er nog van om eens te gaan experimenteren met gepekelde, zure uitjes.

Ik gebruikte een Brits recept van het internet. Daarvoor heeft u een kilo mooie kleine uitjes nodig. Iets groter dan een parelui. Kleine sjalotjes zijn ook prima.

Pel de uitjes en haal de boven- en onderkant eraf. Doe ze in een schaal, strooi het zout erover en schep alles goed door elkaar zodat alle uitjes met zout omhuld zijn. Laat afgedekt een nachtje staan.

Spoel de uien de volgende dag af onder de kraan en droog ze met een schone keukendoek.

Verwarm de azijn, los de suiker erin op (niet laten koken) en voeg de specerijen toe. Steriliseer een stuk of drie glazen potjes, of één grote weckpot. Doe de uitjes erin, giet de azijn erover en sluit af. Na een maand of twee zijn de uitjes klaar. Zet de pot tot die tijd op een opvallende plek in uw keuken, zodat u de juiste hippe indruk maakt.