‘De Ajaxstraat moet weg uit Rotterdam’

De Ajaxstraat in Rotterdam.
De Ajaxstraat in Rotterdam. Foto: Google Maps

De Rotterdamse Amanda den Hartog woont niet eens in de Ajaxstraat en toch kan ze het niet verkroppen dat de naam van de Amsterdamse voetbalconcurrent in het Rotterdamse stratenplan voorkomt. Ook al is het een straat in een wijk met Griekse helden. Toch zijn er meer steden die kampen met dit ‘probleem’.

“Een Ajaxstraat hoort niet thuis in Rotterdam”, zegt Den Hartog tegen het AD. Ze heeft een petitie ingediend, die inmiddels 634 keer is ondertekend, en verzoekt de gemeentelijke straatnamencommissie de naam te veranderen.

Een bewoner van de Ajaxstraat zegt juist geen bezwaar te hebben tegen de straat.

“Het is een prima naam, niemand heeft er last van. Andere mensen vinden het ingewikkeld, de bewoners niet.”

De Rotterdammers zijn niet de enigen die met dit probleem kampen. Opvallend genoeg is er bij de andere voetbalconcurrent in Eindhoven ook al een Ajaxlaan. Daar hadden PSV-supporters vorig jaar al een ludieke actie voor bedacht toen het originele straatnaambord werd beplakt met een PSV-sticker en er een bordje met PSV-laan werd toegevoegd. Ook Utrecht heeft een Ajaxdreef.

In Amsterdam is geen Ajaxstraat te vinden.

Op Googlemaps zijn alle ‘voetbalstraten’ in Nederland te zien.

De Spartastraat in Zoetermeer. Foto: Google Maps

De Spartalaan in Hengelo. Foto: Google Maps

De Excelsiorstraat in Venlo. Foto: Google Maps

De Graafschapstraat in Amsterdam. Foto: Google Maps

De Willem II singel in Roermond. Foto: Google Maps

De Telstarlaan in Oisterwijk. Foto: Google Maps

De Heraclesstraat in Tilburg-Noord. Foto: Google Maps

In 2007 maakte het AD ook al een reportage over de Ajaxstraat in Rotterdam.