Besnijdenis om medische reden wordt niet langer vergoed

HARDERWIJK - Spoedeisende Hulp van het Sint Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
HARDERWIJK - Spoedeisende Hulp van het Sint Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Mannen en jongens die om medische redenen een besnijdenis nodig hebben, moeten die sinds 1 juli zelf betalen. Dat is het gevolg van strengere eisen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) ten aanzien van de administratie in ziekenhuizen. De ingreep kost gemiddeld 1.100 euro.

Het gaat om zo’n 11.500 mannen en jongens per jaar en in totaal 12.6 miljoen euro. Urologen, die de ingreep uitvoeren in het ziekenhuis, vinden het absurd dat patiënten zelf moeten betalen voor zo’n noodzakelijke ingreep. Bij besnijdenis wordt de voorhuid weggesneden. Dat gebeurt bij kinderen die bijvoorbeeld een nauwe voorhuid hebben en telkens lijden aan ontstekingen. En bij volwassen mannen met een afwijking die nog niet kwaadaardig is, maar dat wel wordt als het blijft zitten. Uroloog Michael van Balken (Rijnstate Ziekenhuis) vindt de nieuwe situatie “schandalig”.

Sinds 2005 worden religieuze besnijdenissen niet meer vergoed in het basispakket van de zorgverzekeringen. Dat gaat om duizenden islamitische besnijdenissen per jaar en een paar honderd joodse besnijdenissen. Ze worden veelal uitgevoerd in speciale klinieken met bijbehorende rituelen.

Prijs is gemiddeld om het eenvoudig te houden

Tot voor kort kon de uroloog de medisch noodzakelijke ingrepen declareren bij de zorgverzekeraar onder een andere noemer dan ‘besnijdenis’. Dat werd gedoogd. Maar sinds 1 juli is de NZA strenger geworden over wat artsen declareren onder welke titel, met als gevolg dat deze constructie verboden is.

Er schuilt nog een onrechtvaardigheid in het zelf betalen, zegt Van Balken. Elke besnijdenis kost ongeveer 1.100 euro. In werkelijkheid kost een man die op de poli wordt besneden en meteen naar huis kan veel minder dan een kind dat onder narcose gaat en een nacht in het ziekenhuis blijft. Maar de prijs is gemiddeld om het eenvoudig te houden. Van Balken:

“Nu betaalt de man zelf zijn rekening en bovendien een te hoge.”