AFM pakt handel in riskante turbo’s aan

De toezichthouder op de financiële markten, de AFM, maakt zich grote zorgen over het toenemende aanbod door banken van bepaalde beleggingsproducten met een zeer hoog risico. Dat zegt de AFM in een gisteren verschenen rapport. Het gaat om zogeheten turbo’s, ook wel speeders of sprinters genoemd. Dit zijn producten waarmee beleggers met geleend geld kunnen beleggen. De banken verkopen deze producten aan particuliere beleggers.

De AFM constateert een gestage toename van deze ‘hefboomproducten’, „zowel in het soort, als in het aantal aanbieders [...]”. In 2011 verkochten banken voor 14 miljard euro aan turbo’s. Een jaar eerder was de omzet nog 9 miljard. Vorig jaar daalde de omzet weliswaar weer, naar 9 miljard, maar dat had vooral te maken met het slechte beursklimaat.

Het was ABN Amro dat turbo’s in 2004 bij particuliere beleggers introduceerde. Vlak na de crisis raakten ze uit de gratie. Maar recentelijk worden ze weer volop verkocht. Inmiddels zijn er turbo’s waarbij beleggers voor elke euro eigen inleg kunnen beleggen met 200 euro geleend geld.

De AFM maakt zich zorgen over die toename. Het voordeel voor beleggers van turbo’s is dat ze met een kleine inleg een hoog rendement kunnen behalen. Maar de kans óp winst is klein, zegt de AFM: vaak minder dan 50 procent. Aan de roulettetafel zijn de winstkansen groter. Bij sommige turbo’s bleek de winstkans zelfs minder dan 20 procent. Tweederde van de beleggers raakt volgens de AFM tweederde van hun geld kwijt. De AFM noemt producten met zulke lage winstkansen „onwenselijk”. Ook hekelt zij dat banken klanten „onvoldoende” informeren over de risico’s.

De banken die turbo’s aanbieden in Nederland, ABN Amro, ING, Commerzbank, RBS en Citibank, hebben op aandringen van de AFM beterschap beloofd. Vanaf 1 oktober zullen zij onder meer samen een website hebben opgericht waarop consumenten onafhankelijke informatie moeten kunnen vinden over de risico’s van hefboomproducten. Ook hebben de banken toegezegd hun productaanbod aan te passen. Producten met een extreem hoge hefboom zullen vanaf 1 oktober niet meer worden aangeboden.

De AFM noemt die maatregelen een „stap in de goede richting” . Vooral van de laatste maatregel moet echter nog blijken of die „voldoende bescherming” zal bieden aan de consument. ING liet tegenoverHet Financieele Dagblad weten dat zij haar aanbod van circa 1.500 sprinters zal handhaven. Alleen van de nieuw uit te geven sprinters zou de hefboom niet zeer hoog zijn. ABN meent dat beleggers juist „behoefte” hebben aan producten met een hoge hefboom.