Aardbeving in Noord-Groningen met kracht van 2,8

Foto ANP / Catrinus van der Veen

Bij Loppersum, ten noordoosten van de stad Groningen, is vannacht een aardbeving geweest. Volgens het KNMI ging het om een aardbeving met een sterkte van 2,8, op drie kilometer diepte.

Op een aardbevingskaart van de regionale zender RTV Noord waar inwoners zelf kunnen aangeven of ze een aardbeving hebben gevoeld, staan meldingen uit de driehoek Bedum, Delfzijl en Uithuizen. Veel inwoners geven aan dat het om een sterke beving ging. De meeste meldingen komen uit de omgeving Loppersum. De beving woedde rond half 4 vannacht. Op Twitter geven veel inwoners aan dat ze door de beving wakker schrokken.

Twitter avatar laetitz Laetitia Guchelaar Dat moet weer een flinke op de schaal v Richter zijn geweest zeg! Duurde lang ook. Flink wakker geschud hier in bed #aardbeving #loppersum
Twitter avatar piettolsma Piet Tolsma En alweer wakker geschud! #aardbeving #groningen

In Groningen beeft de aarde door gaswinning zo’n veertig keer per jaar, maar door een eerder dit jaar verschenen rapport ontstond onrust. Uit het rapport bleek dat de kans op krachtige aardbevingen in Groningen een stuk groter is dan gedacht. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3,9 kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat een kracht van 4 tot 5 mogelijk is.