Aanhangers van Morsi in de cel voor geweld Egypte

Terwijl onder moslimbroeders de meeste doden vielen bij het recente geweld, worden hun aanhangers als enige gestraft.

Morsi-aanhanger bij protest
Morsi-aanhanger bij protest Foto Reuters

Een militaire rechtbank in Egypte heeft gisteren 61 aanhangers van de Moslimbroederschap veroordeeld tot lange celstraffen wegens geweld tegen het leger. Een persoon kreeg levenslang, drie mensen vijftien jaar cel en 45 anderen vijf jaar, aldus een verklaring van het leger.

Volgens de rechtbank schoten ze op militairen tijdens de rellen in de havenstad Suez vorige maand. De rellen volgden op de gewelddadige ontruiming van protestkampen van de Moslimbroederschap in Kairo, waarbij zeker 900 mensen omkwamen.

In een televisieinterview zei de Egyptische interim-president Adli Mansour gisteren dat de noodtoestand half september zal worden opgeheven, als de „geleidelijke verbetering van de veiligheid” doorgaat. De regering kondigde de noodtoestand af nadat de politie met veel geweld een einde maakte aan de protesten tegen het afzetten van president Morsi. De noodtoestand heeft grote symbolische waarde. President Mubarak gebruikte hem 30 jaar lang als instrument om de oppositie te onderdrukken.

Mansour zei dat zijn besluit om de noodtoestand opnieuw af te kondigen niet makkelijk was geweest, maar dat het noodzakelijk was vanwege „terrorisme en de smerige oorlog die door sommige extremisten werd gevoerd”.

Het interview met Mansour werd uitgezonden terwijl in verschillende steden in de Nijldelta, in Opper-Egypte en langs het Suezkanaal duizenden moslimbroeders de straat op gingen met de leus ‘de coup is terrorisme’. Het is een verwijzing naar de interim-regering die de Moslimbroederschap van ‘terrorisme’ beschuldigt. Hoewel de harde aanpak van de Moslimbroederschap de angel uit de protesten tegen het leger heeft gehaald, is de beweging nog altijd in staat zijn aanhang in heel Egypte te mobiliseren.

Mansour zei dat de voorbereidingen voor de terugkeer naar democratie goed verlopen. Eerst moet de grondwet worden herschreven, waarna begin volgend jaar verkiezingen moeten volgen. Zondag heeft de regering een vijftig leden tellende grondwetgevende vergadering aangesteld, waarin slechts twee fundamentalisten zitten. De verwachting is dat ze de grondwet zo herschrijven dat mensen die voor het regime van Mubarak hebben gewerkt, niet langer uitgesloten zijn van politieke functies.

Mansour zei dat de werkloosheid 13 procent is en buitenlandse investeringen zijn teruggelopen van 13 miljard vijf jaar geleden naar 2 miljard nu. Hij zei dat het toerisme, dat ongeveer 15 miljard in de Egyptische economie pompt, nodig moet worden aangemoedigd. „Ik hoop dat het Egyptische imago in het buitenland verbetert, zei hij. (AP, Reuters, BBC)