Zo. Dat was 53 uur zwemmen

None
Foto ap/andy newman

Gisteravond acht uur (onze tijd) kwam de 64-jarige Diana Niyad aan in Florida. Ze zwom als eerste mens zonder bescherming van een haaienkooi van Cuba naar Florida. Het is een afstand van zo’n 170 kilometer, waar ze 53 uur over deed.

In Havana op Cuba sprong ze het water in; in Key West, Florida, tikte ze weer land aan. Er is nog nooit iemand geweest die zo’n afstand zwom, zonder flippers of beschermingskooi tegen haaien. Het leverde haar ook een felicitatietweet van president Barack Obama op.

Nyad deed al vier keer eerder een poging om van Cuba naar Florida te zwemmen. Na een eerste poging in 1978 deed ze nog drie pogingen in 2011 en 2012. Haar vorige poging moest ze staken door problemen met de volgboot, storm, ongunstige stromingen en kwallen. Deze keer droeg ze een siliconen masker dat haar beschermde tegen kwallenbeten. Ook werd ze steeds bijgestaan door twee boten, die in de gaten hielden of alles goed ging. Ze laste wel pauzes in om te eten, maar mocht de boot niet aanraken want dan zou de recordpoging niet meer geldig zijn.