Weekers versoepelt inkeerregeling zwartspaarders

Staatssecretaris Weekers versoepelt de tijdelijke inkeerregeling voor zwartspaarders. Foto ANP / Martijn Beekman

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) versoepelt de tijdelijke inkeerregeling voor zwartspaarders. Wie zijn spaartegoeden op een buitenlandse rekening heeft gestald en zich voor 1 juli volgend jaar vrijwillig meldt bij de fiscus, hoeft geen boete te betalen. De maatregel hangt samen met een wetsvoorstel dat maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Spaartegoeden in landen als Zwitserland en Liechtenstein bleven onder de radar bij de Belastingdienst. Met de inkeerregeling kunnen spaarders aangeven dat hun geld op een buitenlandse rekening staat. Zij betalen dan alsnog belasting over hun spaargeld. De regeling bestaat sinds 2009.

De inkeerregeling wordt tijdelijk versoepeld omdat er een nieuw heffingssysteem komt voor de inkomstenbelasting. In het nieuwe systeem krijgen goedwillenden eerder duidelijkheid van de Belastingdienst en worden de regels voor kwaadwillenden strenger.

De Belastingdienst kan straks tot twaalf jaar terug aanslagen voor verzwegen inkomen en vermogen opleggen. “Mensen die zichzelf melden voor 1 juli volgend jaar, ontlopen de boete. Daarna is het klaar met de coulance”, aldus Weekers in een verklaring. Vanaf 1 juli 2014 geldt de huidige inkeerregeling weer. (Novum)