Waar komt de bimi toch vandaan?

Ze liggen steeds vaker bij de supermarkt: bimi. Smal, als broccoli die in een flatterende lachspiegel kijkt, stronkig als asperges. Waar komen ze vandaan? Een trefwoordsafari levert een antwoord: de Japanse Sakata Seed Company versmolt broccoli en kai-lan twintig jaar terug tot ‘aspabroc’, zoals de marktnaam eerst luidde, en patenteerde het ontwerp. Maar, de zoekactie

Ze liggen steeds vaker bij de supermarkt: bimi. Smal, als broccoli die in een flatterende lachspiegel kijkt, stronkig als asperges. Waar komen ze vandaan? Een trefwoordsafari levert een antwoord: de Japanse Sakata Seed Company versmolt broccoli en kai-lan twintig jaar terug tot ‘aspabroc’, zoals de marktnaam eerst luidde, en patenteerde het ontwerp. Maar, de zoekactie biedt niet álle antwoorden. Broccoli is bijvoorbeeld groene bloemkool, maar die kai-lan is dus een simpel bladerplantje. Zou bimi het hybride product zijn van genetische manipulatie? Even gebeld met Guusje Bonnema, plantkundige van de Universiteit Wageningen. „Wij kruisen hier iedere dag dat soort planten”, zegt ze. En daar is niets engs aan. „De broccoli en kai-lan zien er verschillend uit, maar ze horen wel tot dezelfde soort kool. Kruisen is dus goed mogelijk.” Geen witte jas is dus te pas gekomen bij het concipiëren van bimi. Waar het op neer komt: die kool kun je het beste vergelijken met de wolf, voorvader van zeer verschillende honden als teckels en bouviers. Zet een chihuahua en een Deense dog bij elkaar en een bastaardnest is zó geregeld – bijna dan. Overigens wel jammer dat bimi dan weer uit Kenia moet worden ingevlogen. Ik heb die bimi nu in allerlei bijgerechten geprobeerd en hoewel nieuwlichterij, wel lekker.

Bedruip de kerstomaatjes en de bimi met wat olijfolie, rooster ze een kwartiertje in een hete oven en zet apart onder aluminiumfolie. Kook de tuinbonen en doperwten tot ze gaar zijn, giet ze af en laat dan afkoelen. Pureer driekwart van de erwten en bonen met een klont boter, scheut olijfolie en de munt en de bieslook – houd wat apart – en de ricotta en check op zout en peper. Doe nu de opzij gezette erwten en bonen er doorheen met de overgebleven fijne kruiden. Maak borden warm. Schroei de entrecotes naar wens en laat even rusten. Verwarm de puree, de asperges en de tomaatjes. Lepel op een bord een beetje groentepuree, leg hier het vlees naast en versier met tomaatjes, bimi en druip er ook nog wat sappen en olijfolie overheen. Serveer er gekookte aardappeltjes bij.

Bijgerecht met bimi

4 entrecotes

20 kerstomaatjes

500 g tuinbonen en doperwten

200 g bimi

takje munt

bosje bieslook

250 g ricotta

100 g boter, olijfolie, zeezout, peper

    • Menno Steketee