Voormalig PVV’er Hero Brinkman zit weer bij de Amsterdamse politie

Voormalig Kamerlid Hero Brinkman werkt sinds gisteren weer bij de politie. Gezien zijn verleden zijn er bedenkingen.

Voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman (48) is sinds gisteren weer werkzaam bij de Amsterdamse politie, zo meldt een woordvoerder.

Brinkman doorloopt nu een herintredingsprogramma om daarna aan de slag te gaan bij de recherche, zei politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vanmorgen op Radio 1. Welke functie hij krijgt, is nog onduidelijk. Dat hangt af van de uitkomst van de procedure voor een zogenoemde ‘Verklaring Geen Bezwaar’. Voor sommige functies binnen de recherche is zo’n verklaring noodzakelijk.

Brinkman was tot 2006 onder andere wijkagent en inspecteur bij de Amsterdamse politie. Hij kreeg onbetaald verlof omdat hij in 2006 werd verkozen tot Kamerlid voor de PVV. In maart vorig jaar stapte Brinkman uit de partij na onenigheid met PVV-leider Wilders over onder meer democratisering van de PVV. Hij richtte vervolgens zijn eigen partij op, de Onafhankelijke Burger Partij (OBP), maar kreeg niet genoeg stemmen voor een zetel in de Kamer.

Klaas Wilting, oud-woordvoerder en oud-agent van de Amsterdamse politie, zegt „grote bedenkingen” te hebben bij de herintreding van Brinkman door diens PVV-verleden. „Brinkman droeg het gedachtengoed van Geert Wilders uit dat niet bepaald vriendelijk was naar alle bevolkingsgroepen toe. Als politicus is dat geen probleem, maar als je bij politie werkzaam bent, hoor je objectief te zijn”, zegt Wilting.

Brinkman kwam tijdens zijn verlof van de politie meerdere keren in opspraak. De rechtbank in Haarlem veroordeelde hem vorig jaar tot een voorwaardelijke geldboete van 500 euro voor het bedreigen van zijn aannemer, tevens buurman. De rechter achtte bewezen dat Brinkman op 1 maart 2010 hem met een bijl bedreigde. De buurman deed aangifte van mishandeling en poging tot doodslag. Er waren al geruime tijd spanningen tussen de twee over de kosten van een verbouwing van Brinkmans boerderij.

In 2009 kreeg Brinkman ruzie met een barman van perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Die wilde het Kamerlid geen alcohol meer schenken, waarna Brinkman de barman zou hebben geslagen. Brinkman ontkende een klap te hebben gegeven, maar bood zijn excuses aan voor zijn gedrag en verklaarde een drankprobleem te hebben.

Voor zijn verlof, in 2001, ontliep Brinkman een alcoholcontrole. Later werd hij thuis aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Hij betaalde een boete van 200 euro.

De christelijke Politievakbond ACP wil geen commentaar geven.