Voor de Walkie-Talkie in Londen wordt het zo heet dat je er een ei kunt bakken

Een half gebouwde wolkenkrabber in Londen, de Walkie-Talkie, houdt de gemoederen flink bezig nu blijkt dat het gebouw zo’n hitte veroorzaakt dat auto’s er van smelten. Minstens één Jaguar ging er al aan. Het is een journalist zelfs gelukt om een eitje te bakken voor het gebouw.

Rechts is de (nu nog onvoltooide) Walkie-Talkie te zien. Foto AP / Matt Dunham

Een half gebouwde wolkenkrabber in Londen, de Walkie-Talkie, houdt de gemoederen flink bezig nu blijkt dat het gebouw zo’n hitte veroorzaakt dat auto’s er van smelten. Minstens één Jaguar ging er al aan. Het is een journalist zelfs gelukt om een eitje te bakken voor het gebouw.

Twitter avatar tara_mulholland Tara Mulholland AMAZING SCENES: @jimwaterson fries an egg on the pavement, live on @SkyNews #WalkieScorchie http://t.co/XknghWIpSU

Het gebouw zou ook al een gat hebben gebrand in de deurmat van een kapper tegenover de zaak. En een zadel hebben doen smelten. En verf doen barsten.

Twitter avatar jimwaterson Jim Waterson Walkie Scorchie latest: heat passing 60C, tiles cracking, shop carpet setting itself on fire. http://t.co/a1HCveGDEs

Dominant ontwerp kreeg eerder al kritiek

De toren moet 37 verdiepingen gaan tellen en af zijn in 2014. Het is, nu al, misschien wel het opvallendste gebouw van het financiële district in Londen, en kreeg daarom al eerder kritiek. Het gebouw zou door zijn omvang en vorm een “brutaal dominante” aanslag plegen op de skyline van Londen. En die vorm, die zorgde ervoor dat het in de volksmond algauw werd omgedoopt tot Walkie-Talkie.

Een cameraman filmt tegels, gebroken door de hitte. Foto Reuters / Stefan Wermuth

De hele straat is donker, behalve het punt waar het gebouw het licht weerkaatst. Foto AFP / Leon Neal

Gebouw werkt als een soort brandglas

De ontwikkelaars van het gebouw nemen de klachten serieus, zo laten ze weten in een verklaring. Door het holronde ontwerp wordt het zonlicht aan het begin van de middag precies op één punt gereflecteerd. De glazen gevel bundelt zonnestralen waardoor het werkt als een soort brandglas. Volgens hen duurt het probleem twee uur per dag en is het over drie weken over, als de zon lager aan de hemel staat. In de tussentijd zullen er met steigers tijdelijke zonneschermen worden opgehangen. Het stadsbestuur is daarnaast gevraagd een parkeerverbod in te stellen, op drie plaatsen waar het probleem zich voordoet.

http://www.youtube.com/watch?v=bZj5C4M0h3s

Extreme hitte door een gebouw kwam al eens eerder voor

De Walt Disney Concert Hall in Los Angeles die in 2003 geopend werd, zorgde ook voor problemen met de hitte. De stalen panelen over het gehele gebouw leidden de zon naar de stoep. Er werden temperaturen gemeten van wel 60 graden. Omwonenden klaagden dat ze airconditioning vol aan moesten zetten om het een beetje koel te krijgen. Ook chauffeurs werden gehinderd door de schittering van het zonlicht. Uiteindelijk, na ingewikkelde berekeningen met de computer om de oorzaak te achterhalen, werden de panelen verwijderd.

Architect Frank Gehry loopt met de dochter van Walt Disney langs een gigantisch voorbeeld op de muur van zijn ontwerp van de Walt Disney Concert Hall. Foto AFP / HO