UNHCR: twee miljoen Syriërs naar buitenland gevlucht wegens oorlog

Syrische vluchtelingen in het Al Zaatri-vluchtelingenkamp in het Jordaanse Mafraq. Foto Reuters / Muhammad Hamed

Het aantal mensen dat voor het geweld in Syrië naar het buitenland is gevlucht is de grens van twee miljoen gepasseerd. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) vanochtend bekendgemaakt.

Dagelijks steken zo’n vijfduizend mensen de grens over, aldus UNHCR-chef Antonio Guterres in een verklaring. De afgelopen twaalf maanden alleen al zijn 1,8 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Veel vluchtelingen hebben niet veel meer bij zich dan de kleding die zij dragen. Guterres noemt Syrië “een beschamende humanitaire ramp” die “ongekend” zou zijn in de recente geschiedenis.

Vluchtelingenstroom geeft druk op buurlanden

Niet alleen wacht de vluchtelingen een onzeker bestaan in een vluchtelingenkamp in een buurland, deze buurlanden (zoals Jordanië en Libanon) kampen ook steeds meer met de druk die de aanhoudende vluchtelingenstroom uitoefent op hun samenlevingen. Volgens de UNHCR is daarom dringend humanitaire hulp uit het buitenland nodig, net als ontwikkelingshulp aan de buurlanden die de vele vluchtelingen proberen op te opvangen.

Maandag deelde de VN-vluchtelingenorganisatie in Syrië mee dat in totaal zeven miljoen Syriërs, bijna een derde van de bevolking, door de burgeroorlog in hun land op de vlucht zijn gejaagd. Vijf miljoen van hen bevinden zich nog in Syrië. Onder de vluchtelingen zouden zich twee miljoen kinderen bevinden.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zegt in een reactie op Twitter dat de wereld om een groter humanitair drama te voorkomen meer moet doen om het conflict in Syrië te beëindigen:

Twitter avatar WilliamJHague William Hague 1 year ago: 230,000 Syrian refugees. Today: 2,000,000. 1/2 children. If we don’t end the conflict, think what the figure could be next year

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom twittert dat er nog veel meer Syriërs zijn die het land willen verlaten, maar dat op dit moment niet kunnen:

Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom 2 miljoen Syriërs gevlucht. En er willen nog veel meer weg. De grens met Turkije zit vol met vluchtelingen die Turkije niet in kunnen omdat
Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom #pt de opvangkampen daar vol zitten. Turkije laat alleen nog vluchtelingen toe die voor zichzelf kunnen zorgen.
    • Pim van den Dool