Tot zes jaar cel geëist tegen Quote 500-inbrekers

Justitie heeft tot zes jaar geëist tegen leden van de Quote 500-bende. De jaarlijkse lijst met rijken werd door de bende gebruikt om uit te kiezen waar ze zouden inbreken.
Justitie heeft tot zes jaar geëist tegen leden van de Quote 500-bende. De jaarlijkse lijst met rijken werd door de bende gebruikt om uit te kiezen waar ze zouden inbreken. Foto ANP / Kippa Ade Johnson

Justitie heeft vandaag celstraffen tot zes jaar geëist tegen tien verdachten die terechtstaan voor een reeks inbraken bij tientallen miljonairs. Dat meldt Omroep West. Het gaat om negen mannen tussen de 21 en 44 jaar en een vrouw. De bende uit de Haagse Spoorwijk gebruikte de Quote 500 als inspiratie om te kiezen waar ze hun slag konden slaan.

De hoogste strafeis was voor twee broers. Een derde broer en een andere verdachte hoorden vijf jaar tegen zich eisen. Tegen de moeder van de broers, de 61-jarige ‘tante Cor’, werd twee jaar cel geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De andere verdachten hoorden (voorwaardelijke) gevangenisstraffen van een half jaar tot twee jaar tegen zich eisen.

De bende roofde onder meer dure horloges, sieraden en geld. In totaal kent de zaak 26 verdachten. De politie kwam de bende begin oktober vorig jaar op het spoor, onder meer doordat een van de verdachten voor zeventienduizend euro aan juwelen kwam inwisselen bij een juwelier, terwijl hij slechts een Wajong-uitkering zou hebben.

Onder meer oud-minister Herman Heinsbroek viel ten slachtoffer aan de bende. De politie denkt dat de totale schade in de miljoenen loopt. De zaak duurt nog tot eind volgende week.