Opinie

    • Carola Houtekamer

Syrische cybersoldaten

De website van het Syrian Electronic Army is serieus verwarrend. Niet omdat het zo’n lelijke site is – want dat is het ook – maar omdat er na een uurtje rondsurfen niets meer klopt van de gerieflijke hokjes waarin ik de wereld opdeelde.

Die hokjes zagen er ongeveer zo uit:

Hackers: coole activisten voor de goede zaak.

Assad: verdorven kindermoordenaar.

Maar de hackers van het SEA passen in allebei. Ze steunen president Assad in zijn strijd tegen ‘de terroristen’, westerse inmenging en de vooroordelen van westerse media. Ze onderschepten daartoe data van rebellen en hackten de sites van de BBC, The New York Times, The Financial Times en NPR om die van hun – even lelijke – logo te voorzien. Bezoekers van de site van het Amerikaanse marinierskorps schotelden ze voor: „Het Syrische leger zou jullie bondgenoot moeten zijn, niet jullie vijand.” En ze haalden de grap uit om via het gehackte twitteraccount van persbureau AP te melden dat Obama was gebombardeerd, wat, haha, een tijdelijk verlies van 136 miljard dollar op de beurs veroorzaakte.

Tegelijkertijd zijn ze hartstikke cool – denk Anonymous – met hun ronkende strijdkreten, hun YouTubefilmpjes en kekke hackersnamen als Vict0r en Shadow Battallion. Ze strijden voor de verkeerde zaak, vinden we, maar ze afdoen als de bad guys lukt ook niet helemaal. Ze willen hun land beschermen tegen Amerikanen die er niks te zoeken hebben, wat niet onbegrijpelijk is. Ze willen bovendien een voorbeeld zijn in geweldloos verzet „because we did not want one day to carry a weapon, only a weapon of knowledge”.

Je zou het bijna gaan snappen, tot je op hun site sea.sy bij het kopje ‘martelaren’ komt. Daar staan twee hackers – zonnebril, strakke shirtjes – die de cyberstrijd niet zouden hebben overleefd. Of het waar is, geen bewijs, maar ik ken geen westers hackerscollectief dat beweert dat „het bloed in onze aderen een aanbetaling is, die we zullen offeren als dat van ons wordt gevraagd”.

En nog verwarrender: ze mailen gewoon terug van hun Gmail-account. „Dear Carola, thank you for contacting us” en „Best regards”, dat werk. Keurig, normale woorden, maar daarom des te onbegrijpelijker.

Carola Houtekamer (@nextcarola) schrijft elke week op deze plek over technologie

    • Carola Houtekamer