Seksueel geladen activiteit

Een manager bij Dela Uitvaartverzekeringen in Eindhoven krijgt ontslag, omdat hij bij een teamdag een ‘ondeugend’ avondprogramma regelde, in Amsterdam. Op privébasis en tegen een eigen bijdrage. Met zeven collega’s bezocht hij een seksclub met striptease, semi-intieme ‘lapdance’ en slagroom likken van blote borsten.

De zeven deelnemers spreken af dit geheim te houden. Maar een ontslagen medewerker stelt de directie later op de hoogte. Het uitvaartbedrijf beoordeelt het uitje als ongepast. Het deed afbreuk aan het gezag en de voorbeeldrol van de manager en het was schadelijk voor het bedrijf. De manager zegt tegen de rechter dat er bij Dela een nogal losbandige uitgaanscultuur is, waar dit uitje niet bij afstak. Bij bedrijfsborrels wordt onbeperkt drank geschonken. Het personeel feest daarna verder in de stad en belandt daar ook wel bij elkaar in een hotelbed. In Rotterdam bezocht het personeel bijvoorbeeld de Baja Beach Club. De kantonrechter krijgt erotisch getinte foto’s, waarmee de club klanten werft. Verder speelde het Wallenavontuurtje zich in privétijd af. Het bedrijf hoort daar geen invloed op te hebben. En er was ook geen nadeel voor Dela.

De kantonrechter vindt het echter geen privéactiviteit. Het uitje volgde op een teamdag, aangekaart door de chef. Wie met zijn personeel op stap gaat blijft verantwoordelijk, zeker als hij het organiseert. Hij blijft de manager. De feestcultuur bij Dela vindt de rechter wel aannemelijk. De Baja Beach Club kan ook „zeker niet als een goed voorbeeld” gelden van geschikte uitgaansgelegenheden. Een dringende reden voor ontslag was er dus niet, maar dat Dela het vertrouwen in de manager verloor, begrijpt de rechter. De man heeft „door het organiseren van deze seksueel geladen activiteit grenzen die een manager in acht behoort te nemen, ruimschoots overschreden”. Dit gedrag overschreed grenzen „ook al heeft het geen directe schade berokkend”. De man krijgt één maandsalaris als vergoeding.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl