Israël voert met behulp van VS rakettest uit in Middellandse Zee

Rusland stuurde in reactie op het dreigende Amerikaanse ingrijpen extra oorlogsschepen naar de Syrische kust. Foto Reuters

Israël heeft met behulp van de Verenigde Staten een raketoefening uitgevoerd in de Middellandse Zee. Dat heeft Israël vanmiddag bekendgemaakt. Rusland had eerder gemeld dat het boven de Middellandse Zee twee ballistische “objecten” had gesignaleerd.

Het object, volgens Israël een Anchor-aanvalsraket die gebruikt kan worden in een antiraketsysteem, zou zijn afgevuurd vanaf het midden van de Middellandse Zee richting het oosten. Dat meldde het Russische staatspersagentschap RIA op gezag van het ministerie van Defensie. De lancering, die volgens Israël rond 8.15 uur Nederlandse tijd plaatsvond, werd waargenomen door een Russisch radarstation in Armavir, in het zuiden van Rusland nabij de Zwarte Zee. Minister van Defensie Sergei Shoigu bracht president Vladimir Poetin over de lancering op de hoogte.

Het was eerst onduidelijk wie de objecten gelanceerd had en of er een verband was met het mogelijke ingrijpen van de Verenigde Staten in Syrië. De Rusissche ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus verklaarde tegenover persbureau Itar-Tass dat er in de hoofdstad niets te merken was van een lancering of van explosies. Het Israëlische leger meldde eerder aan Reuters “niet op de hoogte te zijn” van een raketlancering. RIA meldde later dat de objecten in zee zouden zijn beland.

Amerikanen ontkennen verantwoordelijkheid

De Verenigde Staten ontkenden vanochtend verantwoordelijk te zijn voor de lancering. Een Amerikaanse functionaris liet CBS News weten dat er vanochtend geen raketten zijn gelanceerd door Amerikaanse schepen of vliegtuigen die in de Middellandse Zee zijn gestationeerd. Later werd ook betrokkenheid bij de Israëlische proef ontkend:

Twitter avatar BreakingNews Breaking News US military officials tell @NBCNews there was no direct involvement by US military forces in today’s Israeli anti-missile test

Rusland heeft de VS eerder bekritiseerd voor het positioneren van verschillende oorlogsschepen voor de kust van Syrië. In reactie daarop stuurde Rusland zelf, dat een marinebasis heeft in de Syrische havenstad Tartus, ook meer militair materieel naar de Syrische kust.

Omdat even gevreesd werd dat de Amerikaanse aanval op Syrië begonnen was, vielen de beurskoersen vanochtend ver terug. Toen die angst ongegrond bleek, krabbelden ze weer op.

    • Pim van den Dool