Radboud wil deze week ‘stevig gesprek’ met hoogleraar Vonk

Hoogleraren gaan maandag in optocht naar de aula van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor de opening van het Academisch Jaar.
Hoogleraren gaan maandag in optocht naar de aula van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor de opening van het Academisch Jaar. Foto ANP / Robin Utrecht

Hoogleraar Roos Vonk moet zich alsnog bij de Radboud Universiteit (RU) verantwoorden voor haar uitlatingen op Twitter, zo bevestigt de universiteit aan nrc.nl. In eerste instantie gaf de RU tegenover De Gelderlander aan dat het om een privézaak ging en er niks mee zou gaan gebeuren, maar dat is volgens de woordvoerder een misverstand.

‘Op bek slaan’

Aanleiding voor alle ophef is een twitterbericht dat Vonk vorige week verstuurde:

Twitter avatar roosvonk roos vonk Ik ben zo chagrijnig door AH,heb zin om dat uitgestreken smoelwerk van Kamp op z’n bek te slaan. We worden verneukt! #rtlnieuws #schaliegas

De volgende dag bood ze op hetzelfde medium haar excuses aan:

Twitter avatar roosvonk roos vonk Was weg vanavond. Opeens 70 volgers erbij ;) En wat n drukte om niks. Schoot even uit m’n slof sorry hoor. Gebeurt zo vaak op Twitter!
Twitter avatar roosvonk roos vonk Kwam door frustratie over schijndemocratie iha. Grote partijen met meeste geld voeren achter de schermen de regie,is mijn gevoel. Als burger

Gesprek wordt ‘stevig’

Het gesprek met Vonk moet deze week nog plaatsvinden, aldus universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen. Over de inhoud ervan en welke gevolgen het heeft voor de positie van Vonk kon Gerritsen niet zeggen, wel benadrukte hij dat het een ‘stevig gesprek’ zal zijn. Naast Vonk zullen bij het gesprek de voorzitter van het College van Bestuur en de rector aanwezig zijn.

Volgens Gerritsen liep de communicatie in eerste instantie niet goed:

Het is intern niet helemaal goed gegaan. Ik heb tegen de Gelderlander in eerste instantie gezegd dat Vonk de enige verantwoordelijke is en aangegeven dat ze hier niet direct op wordt aangesproken. Dat klopt dus niet. De dag na het twitterbericht heeft de voorzitter van College van Bestuur Vonk gebeld om een afspraak te maken, om te komen praten over haar uitlatingen.

Diederik Stapel-affaire

Vonk kwam al eerder in het nieuws, tijdens de affaire rondom Diederik Stapel. Ze was medeverantwoordelijk voor het onderzoek en had volgens de universiteit geen conclusies mogen verbinden aan de gegevens die niet door haarzelf waren verkregen. Vonk zei toen in een reactie op de site van de Radboud Universiteit:

“Ik heb moeite met sommige conclusies van de commissie, maar verder gekissebis daarover is niet productief. Ik ben blij dat de commissie en het CvB geen twijfels hebben geuit over mijn intenties. Ik heb veel geleerd van deze ervaring. Ik heb mijn eigen ‘menselijke gebreken’ pijnlijk in beeld gekregen. Het was een harde les, maar dat is soms nodig om tot ontwikkeling en zelfverbetering komen. Ik wil me nu weer richten op de toekomst en op de inhoud van ons vak, en op constructieve bijdragen aan de wetenschap.”

Vonk was niet bereikbaar voor commentaar.

    • Nando Kasteleijn